Menu

Zeilen is leuk en gezond!

Zeilen is leuk en gezond!

Twee dagen lang hebben de G-zeilers (sporters met een verstandelijke beperking) gestreden om de eer. In totaal zeilen ze 5 wedstrijden tijdens de Sneekweek. Verdeeld over zaterdag 2 en zondag 3 potten.

Zeilen is leuk en gezond!

G-zeilster Sascha

Een van de deelnemers is Sascha van Duin, 26 jaar en G-zeilster uit Rotterdam. Ze zeilt sinds twee jaar bij Stichting Plons, een zeilvereniging voor mensen met een beperking.

Dit is haar derde evenement waar ze aan mee doet en is eerder al in België en Twente geweest. Hier heeft ze met plezier aan de Special Olympics meegedaan. Daar waren zo’n 3000 deelnemers, een grootste happening. De meeste zeilers sliepen in tenten. Het was een ware belevenis waarbij vier wedstrijden gezeild werden en zij op een mooie derde plaats eindigde. Ze geniet van de sociale contacten en leert veel van deze ervaringen.

Uit onderzoek is gebleken dat met name het zeilen een zeer geschikte vorm van sportbeoefening is voor mensen met een beperking. Daarnaast is deze vorm van vrijetijdsbesteding ook goed voor de gezondheid en de sociale contacten. Dit beaamt Sascha volledig. Ze geniet van de rust op het water en de sociale contacten die ze op doet door het zeilen. Sascha heeft afgelopen dagen gezeild in een team van drie personen in een Valk; twee deelnemers en één vrijwilliger per boot.

Zeilen is leuk en gezond!

Wereldhaven dagen

Sascha is gek op water. Ze heeft een leuke baan in restaurant Prachtig, aan de haven in Rotterdam, onder de Erasmusbrug. Van 1 t/m 3 september vinden daar ook de wereldhaven dagen plaats. Dat is een grote uitdaging voor haar want ze zal haar aandacht moeten verdelen over haar werk op de kade en haar hobby op het water pal voor het restaurant. Want tijdens dit evenement vindt ook de Special Olympics European Unified Sailing Regatta plaats voor mensen met een verstandelijke beperking plaats.

Ze werkt 28 uur en heeft de verantwoordelijkheid over de afwas samen met een collega. Gezamenlijk laden zij de afwasmachine en drogen zij alles af. Naast het feit dat ze in de buurt van de haven werkt en zeilt, heeft ze nog meer met water, in de winter werkt ze aan haar conditie door te zwemmen. Niet verlegen om een babbel, lekker spontaan, geniet van het leven.

Ze geniet enorm van het zeilen en denkt dat ze deze hobby nooit meer zal opgeven. Ze vindt het jammer dat er weinig meiden in de klasse meezeilen. Zij is namelijk de enige dame bij Stichting Plons. Ze moedigt daarom ook andere dames aan om te komen zeilen. “Het is gezellig en je leert veel” zegt ze. Bij Stichting Plons trainen ze op de zondag één keer in de veertien dagen. De andere zondag gaat Sascha naar de kerk. Beide activiteiten zorgen voor ontspanning.

Zeilen is leuk en gezond!

Wat is er nou zo leuk aan zeilen? vraag ik.

Het antwoord is duidelijk; je maakt er vrienden mee, beleeft van alles, het geeft rust en je bent lekker in beweging en het geeft een gevoel van eigenwaarde.

De Sneekweek heeft ze erg leuk gevonden. Ze hebben gestreden in twee groepen. Met haar team samen met Leo Verkerk en Nathalie Tuinenberg is ze zevende geworden in de tweede groep. Voor het G-zeilen zit de Sneekweek erop na twee dagen meezeilen. Hopelijk zien we Sacha volgend jaar terug en is dit het begin van vele Sneekweken.


Tekst: Nynke Veldman

Ik ben Nynke Veldman

Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 3e keer de uitdaging aangaan om van 13 t/m 17 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.

Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Aangepast Zeilen. Wil je weten hoe je ons kunt steunen en wil je meer weten over hoe het water de rode draad is in mijn leven is. Lees dan snel verder.

meer over Nynke

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top