Menu

Nynke doet het niet voor niks. Ondersteun jij haar ook?

Nynke doet het niet voor niks. Ondersteun jij haar ook?

Jullie hebben mijn foto wellicht al over het hele eiland gezien. Genoeg reden om me even voor te stellen. Hallo, ik ben Nynke Veldman, 46 jaar en woonachtig in Sneek. Ik zeil bij Stichting Aangepast Zeilen Sneek onderdeel van de KWS. Dat doe ik al meer dan 10 jaar met veel plezier.

Ik heb een handicap die mij verschillende beperkingen oplevert. Ik ben gediagnostiseerd met Acute Necrotiserende Encefalopathie. Een aandoening waarbij een afwijkend gen de oorzaak is dat ik bij griep of infectie in coma kan raken. Dat is mij gebeurd op acht jarige leeftijd

Nynke doet het niet voor niks. Ondersteun jij haar ook?

Een deel van mijn hersenen is hierdoor beschadigd en dit heeft tot resultaat dat de aansturing vanuit mijn hersenen niet optimaal is naar mijn armen en benen.

Daarnaast heb ik een hersenschudding gehad en ook twee keer COVID. Dat heeft mijn hersenen geen goed gedaan. Het heeft erin geresulteerd dat mijn lichaam achteruit is gegaan en ik hersenletsel heb waardoor ik snel last heb van overprikkeling wat als gevolg kan hebben dat mijn ogen dicht gaan zitten of dat ik ga stotteren.

Al met al, ik heb een lastige handicap waarbij ik zorgvuldig met mijn energie moet omgaan. Ik heb veel rust nodig en moet veel trainen om mijn lichaam sterk te houden. Een combinatie die nogal tegenstrijdig lijkt maar wel van groot belang is.

Daarnaast geniet ik van water….. water langs de fietspaden waarlangs ik train (rondje Sneekermeer), water waarop ik zeil en water waarop ik geniet op de sloep van mijn overleden vader….

Zoals Henk Huijsman al verkondigde bij de vlootschouw; Waar water is, is Nynke!

Ik denk dat het te maken heeft met waar ik geboren ben, op de Prinsengracht. Bij het opstaan zag ik water, als ik naar school ging zag ik water, als ik terug naar huis ging zag ik water, voor ik de gordijnen sloot bij het slapen gaan zag ik water…. Water, de rode draad in mijn leven.

Water doet een mens goed. Het geeft het brein rust maar als je wilt kun je er ook uitdagingen in en op vinden. Zelfs de combinatie van rust en uitdaging is te vinden in de zeilsport.


Nu heb ik een handicap waarbij ik nog veel kan, als ik het maar gedoseerd doe. Er zijn ook mensen waarbij hun beperking meer impact heeft op hun leven. Stichting Aangepast Zeilen Sneek wil bij mensen zoals ik en mensen waarbij hun handicap meer impact heeft op hun bewegingsvrijheid de beperkingen zoveel als mogelijk ontnemen. Dat ze hun beperking, bij wijze van spreke, op het land achter laten. En ze van de vrijheid van het water kunnen genieten.

Dat is mogelijk met de Hansa Klasse boten. In de Hansa Klasse boten kan iedereen (met welke beperking dan ook) genieten van de vrijheid die ze vaak in het dagelijks leven op het land niet kunnen ervaren. De Hansa Klasse boten zijn daar zeer geschikt voor dankzij de enorme kiel. Deze boten zullen nooit omgaan waardoor iedereen hierin kan zeilen, hoe beperkt je ook bent. In de basis zijn dit dus goeie, veilige boten. Om te kunnen zeilen in de Hansa Klasse heeft de boot voor sommige beperkingen nog wat aanpassingen nodig. Hierbij moet je denken aan een elektrische aansturing van de zeilen en roer voor mensen met zwakte in de armen of iets dergelijks. Omdat deze aanpassingen niet in grote oplages gemaakt worden kosten ze veel geld.


Van 13 tot en met 17 september ga ik de Onbeperkte Elfstedentocht fietsen, een tocht voor mensen die normaal gesproken langs de kant staan, mensen met een beperking. Mijn doel is dagelijks de maximale hoeveelheid kilometers te fietsen, gemiddeld zo’n 50 km per dag. Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Aangepast Zeilen zodat de Hansa Liberty boot, de Gaya, de juiste aanpassing krijgt om mensen met verminderde kracht in de armen/ handen met behulp van elektrische bediening heerlijk kunnen laten zeilen.

Je begrijpt het, daar is veel geld voor nodig. Steun jij mij?

Doneer

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top