Menu

Over de Sneekweek

Wat is de Sneekweek?

De Sneekweek is het grootste en gezelligste binnenwater zeilevenement van Europa: de perfecte combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Of, zoals ze in Sneek zeggen: "Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer." Gedurende de dag wordt er fanatiek gezeild op het Sneekermeer, daarna is er gezelligheid op het eiland en in de stad.

De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Deze Hardzeildag wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd. Alles wat sindsdien in Sneek over een zeil beschikte ging naar het meer toe om deze dag te vieren. In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd.

De Sneekweek start altijd op de 1e zaterdag in augustus. De 87ste Sneekweek zal worden gehouden van 3 t/m 8 augustus 2024. De traditionele opening door middel van een zogenaamde Vlootschouw is op vrijdagavond 2 augustus in de Kolk voor de Waterpoort in het centrum van Sneek.

Ook dit jaar doen er weer extra klassen mee aan de Sneekweek op een andere wedstrijdbaan. Dit is een aangepaste baan geschikt voor windsurfers, beginnende Optimist zeilers en zeilers met een beperking. Deze Gossepalenbaan bevind zich direct voor het Starteiland in het Gossepalen gebied.

Sneekweek 2019 starteiland feest muziek bezoekers
Sneekweek 2019 putkapel bezoekers
Sneekweek schakel zeilen 2021
De Sneekweek

Geschiedenis

In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd. Deze wedstrijdserie (van 6 dagen) ontstond door het samenvoegen van de twee wedstrijdseries van de toenmalige twee Sneeker Zeilvereningen. Dit waren de Koninklijke Zeilvereniging Sneek (opgericht in 1851) en de Sneeker Zeilclub (opgericht in 1902). De eerste helft van de serie werd georganiseerd door de KZS, de andere helft van de serie door de SZC. Ieder met zijn eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen.

In 1966 werd het Sneekweek Comité opgericht, dat gezamenlijk de hele week organiseerde.

Bij de eerste Sneekweek in 1934 deden in totaal 177 deelnemers mee. Met als grootste klasse de 16m2. Tegenwoordig verschijnen ca. 800 deelnemers aan de start. De Sneekweek werd het bindende element tussen beide zeil verenigingen, wat in 1981 leidde tot het samengaan tot 1 vereniging: "de Koninklijke Watersportvereniging Sneek".

Sneekweek 2019 publiek bezoekers
Sneekweek hardzeildag wedstrijdboten
Sneekweek afbeeling kids
De Sneekweek

Bezoek het Starteiland

De Sneekweek vindt plaats rondom het Kolmeersland, in de volksmond het Starteiland, een eiland in het Sneekermeer waar de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) gehuisvest is. Het Starteiland ligt enkele kilometers ten oosten van de binnenstad van Sneek. Het eiland is goed bereikbaar met de fiets, openbaar vervoer, eigen auto of boot.

Er kan gratis geparkeerd worden op een van de parkeertereinen langs de Paviljoenweg vanwaar de pont naar het Starteiland gemakkelijk te voet kan worden bereikt.

Het Starteiland is bereikbaar via een pontverbinding. Deze is ook geschikt voor boten op trailers, campers en kleine vrachtwagens.

Live webcams

De live beelden worden elke 30 seconden vernieuwd. Klik op de foto voor live beelden!
Hoofdsponsor
Back to top