Menu

Sikkeneuren heeft geen zin

Sikkeneuren heeft geen zin

Bij Stichting Aangepast Zeilen Sneek kan er in verschillende boten gezeild worden. Waaronder Valken, verschillende Hansa Klasse boten en voor de ervaren zeiler kan er gekozen worden voor de 2.4mR. Nico Bakker, 58 jaar, zeilt sinds een jaar of zes in de 2.4mR. De eerste keer dat hij met een wedstrijd mee deed was in de Sneekweek van 2017. Het was rete spannend, hij stapte er onervaren in. Hij wist nog niet eens wat een banenkaart was.

Sikkeneuren heeft geen zin

Een doordacht wedstrijd schip

De "2.4 Metre" vindt zijn oorsprong in Stockholm in 1983 waar locale scheepsontwerpers de "R metre" regel gebruikte om een één persoon's kielboot te ontwerpen, zo kwam de boot aan zijn naam. Het is een doordacht wedstrijd schip en goed betaalbaar. Omdat de stuurman in de vaarrichting van de boot zit met alle trim control lijnen binnen handbereik, is het zeilen van de 2.4mR lichamelijk niet inspannend. De wedstrijden worden in een "Open Class" gevaren waarin man, vrouw, jong en oud, validen en invaliden tegen elkaar kunnen varen. In de Sneekweek zeilt de 2.4mR al jaren mee. Omdat de stuurman zich dicht bij het gewichts' zwaartepunt van het schip bevindt, is de 2.4mR ongevoelig voor verschil in lichaam's gewicht tussen de ene of de ander stuurman. In tegendeel, wedstrijdzeilen in een 2.4mR geeft de nadruk op zeiltrim, taktiek en strategie.

Omdat de 2.4mR goed handelbaar is voor zeilers met een handicap, is het sinds de Paralympics van Sidney 2000, de éénman's bootklasse van de Paralympics. De grootste vloot vindt men in Scandinavie, Engeland, Italie en Australie.


Nico Bakker, zeiler 2.4mR


Nico zeilt dus in deze eenmansboot in de Sneekweek. Hij is opgegroeid in IJselmuiden en komt uit een echt schippers familie. Opa had een scheepswerf in Den Helder en kwam van oorsprong uit Urk, alwaar vorige generaties vissers waren. De oorsprong van de liefde voor water bij Nico is wel duidelijk. Het begon met surfen en vervolgens zeilen.

In oktober 1993 heeft Nico een heftig motor ongeluk gehad; elleboog verbrijzelt en zijn enkel hing er los bij. Om de enkel zo goed mogelijk te herstellen heeft men spieren uit de rug en buik gebruikt deze te fixeren. Tien jaar heeft hij met een klompvoet gelopen en ondervond zo’n acht keer per jaar ontstekingen en veel pijn aan zijn voet, welke bestreden werd met antibiotica. Maar het bot bleef los gaan en groeide niet aan. Hij kwam tot de conclusie dat dit niet meer langer te doen was, hij werd enorm beperkt in zijn bewegen en raakte steeds meer zijn vrijheid kwijt en dus en liet hij zijn onderbeen amputeren.

Na drie weken wilde hij naar huis. Vanwege de revalidatie was het advies om drie maanden te blijven. Dat zag hij niet zitten. Eigenlijk ging na het ongeluk meteen al de knop om; hij zou niet gaan sikkeneuren maar moest iets van zijn leven maken.

Nico is een bijzondere optimist; hij denkt alleen maar in mogelijkheden. Ondanks dat hij zijn voet mistte pakte hij van alles aan om gelukkig te blijven. Hij kluste in die tijd veel, tuinhuisje maken, een vijver aanleggen, niet was hem te gek.

De psycholoog kwam aan zijn ziekenhuisbed om hem een stukje begeleiding te geven en zei; “ u heeft veel meegemaakt”. Nico zei tegen hem:” het is zoals het is, maak me niet gek, ga maar weg”. Hij heeft daarna nooit meer een psycholoog of andere psychische hulpverlener gezien. Nico beseft dat sikkeneuren geen zin heeft. Hij wil van het leven genieten en het leven positief oppakken. Het leven is te mooi om te blijven hangen in het negatieve. Er gaan deuren voor je open als je kijkt naar wat je wel kunt.

Door het ontbreken van zijn voet is zijn evenwicht verstoord, dit compenseert hij met andere lichaamsdelen. Nico was eerst DTP-er (reclame ontwerpen op de computer) maar werd er niet gelukkig in, tussen vier muren zitten is niets voor Nico. Hij wilde altijd al een winkel beginnen.Er stond een beenmodewinkel te koop en heeft toen zijn kans gegrepen. Deze winkel heeft hij overgenomen. Vijf jaar later heeft hij een schoenwinkel daarbij over genomen en zich vervolgens gespecialiseerd in podologie. Hij maakt nu zooltjes voor voeten en houdingsklachten. Nico helpt graag mensen met moeilijk voeten of die slecht lopen.

Momenteel is zijn zaak uitgebreid, hij werkt op vier locaties: Leeuwarden, Hippolytushoef, Genemuiden en Niekerk. Hij doet anamneses (opmeten van de voeten) en werkt dat thuis uit in een zooltje.

Op dit moment gaat het goed met Nico, hij heeft nog wel last van fantoompijnen maar dat haalt het niet bij de pijn die hij door zijn ontstekingen kreeg. Zijn werk is zijn hobby geworden, hij geniet ervan. De zaak loopt goed, het word zelfs wat te druk. Zijn enthousiasme heeft hij overgedragen aan zijn stiefdochter. Zij doet nu ook de opleiding tot podoloog en Nico hoopt dat zij ooit de zaak gaat overnemen.

De liefde voor het zeilen was er altijd al maar werd verder aangewakkerd toen hij René en Aletta Slagter tegen kwam bij Weduwe Joustra. Zowel René als Nico hebben beiden een been prothese. René vertelde over zitvolleybal en via deze weg kwam hij te weten over het aangepast zeilen.

Al eens eerder had hij een 2.4mR zien varen en dat werd een grote wens van hem, deze kwam uit op het starteiland. Nu hoefde hij niet zelf deze boot te kopen maar kan hij genieten van de boten zonder zorgen en lasten. De boten worden beschikbaar gesteld door de SAZS. Bij evenementen huren ze de boten van de SAZS, bij de trainingen kunnen ze er gratis gebruik van maken. Al het materiaal van de SAZS is gesponsord door bedrijven of organisaties.

De 2.4mR boten zijn allemaal verschillend van aard. De één is jonger dan de ander en dat merk je in kwaliteit. Nico wilde meer gelijkwaardigheid in de boten zodat de strijd eerlijker is. Door nieuwe zeilen aan te kopen zouden alle boten gelijkwaardiger zijn. Een paar zeilen kost zo’n 1500/1600 euro. Drie mannen hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben het geld gezamenlijk op tafel gelegd. Tjeerd van der Zee, Nico Bakker en Jan te Hoeve hebben de zeilen aan de SAZS geschonken en van af 2022 zijn de 2.4mR gelijkwaardiger aan elkaar en is de strijd dus bij iedere wedstrijd des te spannender geworden.

Het geld vind Nico niet belangrijk; het leven draait om plezier en gezondheid. Nico haalt plezier uit kleine dingen. Deze week geniet Nico volop, ondanks de enorme wind en de wedstrijden die daar onder te lijden hebben. Zaterdag was hij elfde, zondag achtste, maandag is hij teruggegaan vanwege het achterlijk van de fok die stuk was. Dinsdag is er vanwege de hevige wind niet gezeild en op hardzeildag was Nico zevende. het resultaat van vandaag is tijdens het interview nog niet bekend.

De Sneekweek is ieder jaar weer een warm bad van saamhorigheid. Er is strijd op het water, op het land is er een vriendschappelijke sfeer waarbij iedereen elkaar helpt. Net als de Hansa Klasse boten is de 2.4mR een boot die toegankelijk is voor iedereen. Ben of ken jij iemand met een beperking die al zeilervaring heeft, je kunt altijd bij ons een proefvaart komen doen. De trainingen vinden plaats op woensdag avond. Voor meer informatie kunt je informeren bij Han Sterk 06-27016651

Sikkeneuren heeft geen zin

Ik ben Nynke Veldman

Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 3e keer de uitdaging aangaan om van 13 t/m 17 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.

Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Aangepast Zeilen. Wil je weten hoe je ons kunt steunen en wil je meer weten over hoe het water de rode draad is in mijn leven is. Lees dan snel verder.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top