Menu

Het gezicht van de G-zeilers

Het gezicht van de G-zeilers

Zoals het bij de meeste vrijwilligers gaat, ben je opeens vrijwilliger. Je wordt gevraagd voor een klusje en voor je het beseft ben je verantwoordelijk voor een vaste taak en dan is het al te laat want dan ben je al vrijwilliger. Als erewoord gezien dat je er plezier in hebt dan word je gevraagd voor een grotere taak.

Het gezicht van de G-zeilers

Vrijwilliger Henk

Henk zijn geval betreft het de verantwoordelijkheid voor een groep vrijwilligers en een geweldige groep G-zeilers. Zo is het Henk de Vries, 59 jaar, vergaan. En hij geniet er enorm van.

Ik ken Henk al enige jaren. Het is een man die stilletjes kan genieten, iemand die niet zomaar het achterste van zijn tong laat zien, iemand die vooral geniet als anderen het naar hun zin hebben, een echte gastheer en iemand die op het juiste moment de juiste opmerking geeft.

Het was de buurvrouw van Henk, Marieke Guichard, die hem vroeg of het hem leuk leek om iets voor de KWS te betekenen. Met name voor het aangepast zeilen. Henk, vader van Sanne met het Downsyndroom, heeft wel wat met de doelgroep. En zo ging het balletje rollen en is Henk sinds 2014 betrokken bij de SAZS (Stichting Aangepast Zeilen Sneek). In dat jaar is de groep begonnen met trainen voor de Special Olympics die in 2015 plaats vond op het Sneekermeer. De Special Olympics vonden toen eigenlijk plaats in Heerenveen maar voor de watersporten werd er uitgeweken naar het Sneekermeer.

Met de jaren werd Henk steeds meer het gezicht van de G-zeilers. Hij houdt er helemaal niet van om in de aandacht te staan en dus kwam dit interview niet makkelijk van de grond. Maar ja, bij de functie Hoofd Regelaar hoort ook een stukje PR en dan ontkom je er niet aan dat je zo nu en dan in beeld gebracht wordt. Henk is iemand die liever anderen aandacht geeft. Hij geniet ervan als hij zijn zeilers over het meer ziet gaan. Alles wijkt voor zijn zeilers, het eten schiet er zelfs wel eens bij in. Maar dat maakt niet uit want het zien van de gelukkige deelnemers is voeding voor het brein.

Daar waar hij eerst gewoon vrijwilliger was, is hij in de loop der jaren Hoofd Regelaar geworden, zegt hij bescheiden. Hij zorgt ervoor dat er op donderdagavond gezeild wordt. Henk heeft de eindverantwoordelijkheid over de groep G-zeilers (verstandelijk beperkten). Hij bestiert de club van twaalf deelnemers met zo’n twaalf vrijwilligers. De vrijwilligers bestaan uit unified partners en gewone vrijwilligers De unified partners zeilen mee maar verrichten geen handelingen aan boord tenzij er noodsituaties plaats vinden. Tijdens de trainingen geven ze les.

Begin mei beginnen ze met trainen. De planning is om in april al te beginnen maar het weer laat dat meestal niet toe. Vooral het watertemperatuur is vaak te laag. Dit jaar werd het pas 15 mei vanwege de kou. Elke donderdagavond wordt er getraind met 5 boten.

Via het Foppe Fonds komen er ieder jaar nieuwe deelnemers. Van de instroom van afgelopen jaar zijn er van de vier deelnemers twee nog steeds actief op het water.

Foppe fonds is een sport stimulatiefonds voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, ze stimuleren, maar je moet zelf ook inzet tonen. Foppe fonds heeft een stimulerings programma waarbij sport Friesland een leidende rol heeft, die zorgen voor reclame, flyers, om kandidaten aan te trekken, en kenbaarheid te geven aan verschillende sporten waaronder G-zeilen.

Via het Foppe Fonds kunnen geïnteresseerde verstandelijk beperkten en/of via de begeleiders zich aanmelden om te leren zeilen. Zij leren in zes weken de eerste kneepjes van het zeilen en mogen als kers op de taart met de Sneekweek mee zeilen. Hebben ze dan het zeilvirus te pakken, dan kunnen ze zich aansluiten bij de KWS. Zo hebben zich afgelopen jaar vier van de zes kandidaten zich aangemeld bij de vereniging.

Foppe fonds is hoofdsponsor van het G-zeilen en ook van het evenement Sneekweek voor de G-zeilers. De deelnemers zeilen twee dagen voor de eer. Eerder hebben ze het vier dagen geprobeerd maar de spanningsboog was wat te hoog, het nam te veel energie van de deelnemers. Dus is besloten het bij een twee daags evenement te houden met 3 wedstrijden van ongeveer een half uur per wedstrijd per dag. De zeilers hebben een eigen baan die afwijkend is van de reguliere Sneekweek baan.

2023 is het vierde jaar dat er voor deze doelgroep een Sneekweek georganiseerd is. Het contract met het Foppe Fonds is dit jaar voor het laatst. Het verloop verder is onbekend. Dat wordt later in het seizoen besproken. Vind u dit een goed doel? Sponsoren kunnen zich aanmelden.

Henk kijkt terug op een prachtig, geslaagd evenement waarbij 13 boten aan de start kwamen. Dat zij twee teams meer dan het afgelopen jaar, dat betekent dus groei. Met 8 teams van Sneek, drie teams van Rotterdam en twee teams van Burgum is hij blij met het resultaat. Helaas heeft Grou op het laatste moment afgezegd.

Het is een bijzondere doelgroep en het valt niet altijd mee de groep bijeen te houden en iedereen een veilig gevoel te geven. De doelgroep is kwetsbaar en heeft vertrouwen nodig, voor zowel de zeilers als voor de thuisblijvers, de familie.

Het doel was beide dagen 3 wedstrijden te zeilen. Zaterdag dreigde er onweer dus toen is besloten de laatste wedstrijd af te lasten. De resultaten waren leuk, de deelnemers hebben genoten. Sascha (deel 1 van het drieluik) voelde zich ook een winnaar, ook al was zij laatste. Het gaat om het mee doen. Iedereen krijgt een medaille.

Volgens Henk is dit één van de leukste groepen om mee te zeilen, er is vriendschap, ze zorgen voor elkaar, je krijgt er energie van. Er vormen zich app groepen, er ontstaat veel sociaal cohesie. Dit is goed voor de ontwikkeling van de deelnemers.

Voor de vrijwiligers kost het energie maar je krijgt er zoveel voor terug…..

Henk geniet van al die lachende gezichten, al die plezier en lol van iedereen. Het is stressen om alles voor elkaar te krijgen maar als de deelnemers er weer zijn geeft dat zoveel voldoening. Eten schiet er wel eens bij in en dat is niks voor een hobby kok maar dat heeft Henk er allemaal voor over. Hij doet dit inmiddels al 9 jaar en gaat dit voorlopig ook volhouden. “We zijn net begonnen toch?” Vraagt ie.

Hij heeft nog een belangrijk doel voor ogen; meer integreren binnen de KWS. Aangepast zeilen zou gewoon moeten worden, het zou zo ingeburgerd moeten worden dat het normaal is. Het speciale tintje moet er van af. Extra begeleiding zou altijd nodig blijven maar integratie van de gehandicapten sport binnen de normale sport is een grote wens van Henk, en met hem alle mensen met een beperking. Er is te veel afstand tussen de verschillende werelden. Dat merk je ook verder in de maatschappij.

Onze maatschappij creëert een kloof tussen de gewone mens en gehandicapten. De meeste mooie opmerking wat hij ooit over de donderdagavond groep heeft gehad is dat men het mooi vind dat de vrijwilligers zo normaal doen tegenover de deelnemers. Dit zegt meer over de boodschapper van het bericht dan over de vrijwilligers.

Opmerkingen als “wat zijn ze schattig hè?”, “zo lief hè?” (Over Sanne) haalt Henk aan en hij lacht. Het geeft Henk het gevoel dat veel mensen niet snappen hoe het is een dochter te hebben met het Syndroom van Down.

Henk is naast het leiding geven aan de training van de G-zeilers ook nog één keer per maand bij de betrokken bij de vrijdagochtend groep. Dit is een groep vrijwilligers die zich bezig houdt met het onderhoud van het starteiland. “Een gezellige groep oude mannen” zegt hij lachend.

Samen met Han Sterk en Annette ten Dam vormt Henk het bestuur van de SAZS.

Lijkt het jou ook leuk om vrijwilliger te worden bij Stichting Aangepast Zeilen Sneek? Bij de woensdag groep met de lichamelijk gehandicapten of bij de donderdag groep bij de verstandelijk beperkten? Kom eens kijken! Of neem contact op met Han Sterk, 06-27016651. Neem ook een kijkje bij www.SAZS.nl email: info@sazs.nl

Tekst: Nynke Veldman

Het gezicht van de G-zeilers

Ik ben Nynke Veldman

Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 3e keer de uitdaging aangaan om van 13 t/m 17 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.

Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Aangepast Zeilen. Wil je weten hoe je ons kunt steunen en wil je meer weten over hoe het water de rode draad is in mijn leven is. Lees dan snel verder.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top