Menu

De 86ste Sneekweek probleemloos van start gegaan ondanks weersvoorspelling

De 86ste Sneekweek probleemloos van start gegaan ondanks weersvoorspelling

Persbericht

Sneek – De 86ste Sneekweek van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is van start gegaan! De Sneekweek startte op 4 augustus traditiegetrouw met de inschrijvingen op het starteiland. Bij de Waterpoort vond wederom de vlootschouw plaats. Op zaterdag 5 augustus zijn bijna 600 zeilboten met 1200 zeilers verdeeld over 30 klassen van start gegaan. Een uitdagende dag vanwege het voorspelde weer.Harry Amsterdam benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan ©Robbert Evers

Harry Amsterdam panschipper 2023

Harry Amsterdam is vrijdagavond tijdens de officiële opening van de Sneekweek benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Dit keer begon de opening in de Martinikerk in Sneek. Toegesproken door Burgemeester Jannewietske de Vries, nam Harry de felbegeerde koperen pan in ontvangst. Harry viert dit jaar op meerdere vlakken een jubileumjaar. Hij vaart namelijk voor de 55ste keer de Sneekweek en zeilt dit jaar ook 50 jaar in de Regenboogklasse.

Oma Anjo Klinkenberg en kleinzoon Alexander in de 12 voetsjol ©Eize Hoekstra

Oma en kleinzoon zeilen in 12-voetsjol

VOver leeftijdsverschil in een team gesproken. Oma Anjo Klinkenberg en kleinzoon Alexander Klinkenberg trotseren samen de Sneekweek in de 12-voetsjol. Dit jaar gaat dit bijzondere team voor de tweede keer de strijd aan. Anjo woont in België en ziet zijn Oma niet zo vaak. De Sneekweek is een uitgelegen kans om zijn oma vaker en langer te zien. Op de eerste dag zijn ze op de 10de plaats gefinisht. De 12-voetsjol heeft een mooi veld aan boten aan de startlijn. Er staan momenteel 28 deelnemers ingeschreven in deze klasse.

Pampusklasse tijdens 86e Sneekweek op tijd binnen voor het onweer ©Eize Hoekstra

Eerste dag kent uitdagingen

Johan Schurer, wedstrijdleider van de Sneekweek, kijkt tevreden terug op een succesvolle eerste dag. “Het was vanochtend al duidelijk dat rond 2 a 3 uur een bui met eventueel onweer over het Sneekermeer zou trekken. Normaal gezien starten wij klassen met windkracht 4 op de zwarte baan weg. Nu hebben wij de afweging gemaakt voor de rode of groene baan”, begint Johan. “Het was noodzaak om alle klassen een mooie eerste pot te laten zeilen. Dan neem ik geen risico en start de klassen op een verkorte versie van de Sneekweekbaan weg. Dan heeft iedereen een mooie wedstrijd gevaren en de mogelijkheid gehad om voor de starttoren te finishen”, vervolgt Schurer. “De reacties van de zeilers waren positief. Alle boten waren gelukkig weer terug in de haven toen de bui met onweer over het meer trok”, sluit Johan af.

Zeilers positief over eerste wedstrijddag ©Eize Hoekstra

Sneekweek wordt mogelijk gemaakt door

Hoofdsponsor

Voor verdere informatie

Tijdens de Sneekweek is er aan de westkant van het Starteiland, naast het wedstrijdcentrum een perscentrum ingericht. Hier kunt u terecht voor informatie, dag-verslagen (met beeld) of een bezoek aan het wedstrijdveld op het water. Contactpersoon hier is Robbert Evers, telefoon: 06 – 53 63 37 05 of mail via: sneekweekzeilen@sneekweek.nl

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top