Menu

Digitaal Sneekweekboekje 2024

Evenals vorig jaar hebben we het bekende blauwe Sneekweekboekje digitaal gemaakt. Dit heeft als voordeel dat je altijd de meest actuele informatie bij de hand hebt en het is ook nog eens beter voor het milieu. Hieronder vind je de inhoudsopgave zodat jij de door jou gezochte informatie snel kunt vinden.

Inhoudsopgave:

Sneekweekboekje 2024

Voorwoord

Hier komt het voorwoord van Karst J. Doevendans, de voorzitter van de KWS Sneek

Terug naar Inhoudsopgave

Wandbord 2023jpg

Hoofdprijs winnaars 2023

KlasseZeilnrNaam
12 voetsjol888Pieter Bleeker
16m24328Thijs Kort, Roan Kort
2.4 mR22Tjeerd van der Zee
30m230Erwin Pol, Paul Bootsma, Erin Kolk
Efsix2055Pascal Meijer, Marc Meijer
Flits A1102Matthijs Vissia, Bas Neijenhuis
Flits B1089Ilse Bakker, Maud Roëll
Flits C

1092

Niels Schurer, Hidde Wiersma
G242Wouter Sonnema, Renske te Riet Scholten
Ilca 6197519Jack de Rijk
Ilca 717596Hidde Schraffordt
Lark142Harry Gierveld
Olympiajol7Jan ten Hoeve
Optimist green15Bouwe Spaargaren
Optimist Benjamin3151Maaike Spaargaren
Optimist2998Fiene Hendriks
Pampus Gold449Marco Bosma, Auke Veenstra
Pampus Silver459Mels Jongeneel, Storm Vrind
Randmeer1101Frans Sas, Elisa Brand, Douwe Sas
Regenboog143Mark Neeleman, Gerard van der Krogt, Erwin de Vries
Sailhorse2605Bruno van der Heide, Dick Klasema
Schakel2575Kim Abma, Britt Abma
Spanker959Bas Boer, Senne Boer
Solo679Paul Dijkstra
Tirion 21

5

Paul Zijm, Jelle van Goinga, Merel Zijm
Valk A753Hette van der Zwaag, Johan Weissenbach
Valk B845Ronald van Asselt, Tony Ran
Valk G (groep 1)6Tibbe Versteegen, Gerard van Drunen, Poenske Evilia
Valk G (groep 2)9Naomi Thijssen, Auke Jelle Kingma, Kevin Schouten
Vaurien36406Job Modderman, Nick Zondervan
Vrijheid13

Betty Gietema, Ayanna Troelstra

Windsurfer < 85 kg1054Stephan van den Berg
Windsurfer >85 kg165Albert Meppelink

Terug naar inhoudsopgave

Boekje23

Algemene Mededelingen / Informatie

Waarschuwing aan alle zeilers

Buiten de wedstrijden is laveren in de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal niet toegestaan (ook niet wachten of blijven varen vóór de start). Oversteken is toegestaan, mits dit via de kortste route gedaan wordt (in een rechte lijn). Het is niet toegestaan te zeilen in de sluis te Terherne. In de vaargeul blijven alle verkeersregels (Binnenvaartpolitiereglement en de Vaarwegenverordening Friesland) van kracht.

Belangrijke mededeling in het kader van uw privacy

Tijdens evenementen van de KWS worden foto’s en video opnamen gemaakt die we gebruiken voor promotionele doeleinden. De foto’s en video’s welke door de KWS worden gemaakt, kunnen na zorgvuldige selectie online gepubliceerd worden. Stelt u hier geen prijs op, dan verzoeken wij u vriendelijk dit kenbaar te maken aan de fotograaf of camera.

Verkoop artikelen

De banen zijn in het programmaboekje aangegeven. Daarnaast zijn bij het Wedstrijdkantoor watervaste banenkaarten (versie 2023) verkrijgbaar voor € 2,- waarop de banen afzonderlijk zijn uitgewerkt. Deelnemers krijgen tijdens de inschrijving per boot één banenkaart gratis uitgereikt.
Overige artikelen verkrijgbaar bij het Wedstrijdkantoor:

 • Wedstrijdteken € 2,-
 • Linten tbv kwalificatie en finale wedstrijden € 2,- (per extra lint)
 • Regels voor Wedstrijdzeilen 2021-2024 (RvW) € 15,-
 • Het regelschrift (van Henk Plaatje) € 12,50
 • Zeilnummer plakcijfer € 5,- (per cijfer)
 • Protestvlag € 6,95
 • KWS Wimpel € 7,50

Draadloos internet op het Starteiland

De KWS verzorgt een WiFi punt voor draadloos internet op het Starteiland. Met een telefoon, tablet of laptop, die voorzien is van WiFi, kan men gebruik maken van dit draadloos netwerk. Gebruik van de WiFi faciliteiten is gratis. Toegang wordt verkregen door een WiFi verbinding te maken met het netwerk Starteiland.

De KWS zal tijdens de Sneekweek zo veel mogelijk actuele informatie en mededelingen betreffende het verloop van de wedstrijden en de behandeling van protesten op de site www.sneekweek.nl plaatsen en via Twitter account @kwssneek verspreiden. Daarnaast zal algemene informatie over de Sneekweek met leuke acties van onze sponsoren te vinden zijn op onze Facebook pagina “SneekweekZeilen” en via Twitter: @SneekweekZeilen.

Feestavonden

Feesttent
Op zaterdagavond hebben alle deelnemers van de Sneekweek vrij toegang tot het zeilersfeest in de feesttent! Deze avond begint om 21.00 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de band Captain Midnight XL. Alle deelnemers ontvangen 2 gratis toegangsbewijzen voor deze feestavond! Toegang alleen op vertoon van deze entreebewijzen.

Daverende donderdag
Op donderdag 8 augustus is er weer de alom bekende “daverende donderdag”. Deze grandioze slotavond van de 84e Sneekweek wordt georganiseerd in de feesttent naast It Foarûnder op het Starteiland.

Het programma hiervan is als volgt:

20.00 uur: uitreiking van de hoofdprijzen door prominenten;
21.00 uur: aanvang feestavond met medewerking van de band Smuk.

Toegangsbewijzen kunnen tegen betaling van 6,- euro per persoon besteld worden tijdens de inschrijving voor de Sneekweek en daarna zolang de voorraad strekt bij het Wedstrijdkantoor.

Rode Kruis
Op het Starteiland is een Rode Kruispost ter verlening van eerste hulp.

Pont Starteiland
Om het Starteiland te kunnen bereiken moet men gebruik maken van een pont.
Tijden afvaart pont: vrijdag 2 augustus tot en met vrijdag 9 augustus van
08.00 uur tot 02.00 uur. Voor houders van de Sneekweekpas is de overzet gratis. Voor overige bezoekers kost een retour € 2,50- en kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.

Poieszboot
Van 5 tot en met 10 augustus vaart de zogenaamde Poieszboot, herkenbaar aan de Poiesz vlag, vanuit Sneek naar het Starteiland en terug. Ligplaats van de Poieszboot is de 1e Oosterkade te Sneek. Op het Starteiland ligt de Poieszboot achter It Foarûnder in het Prinses Margrietkanaal.
De prijs voor een enkele reis is €0.50 p.p. Voor houders van de Sneekweekpas is het vervoer met de Poieszboot gratis.

Vertrektijden dagelijks vanaf Sneek: 09.00 - 11.00 - 13.00 - 15.00 en 17.00 uur.
Vanaf het Starteiland zijn de vertrektijden: 10.00 - 12.00 - 14.00 - 16.00 - 18.00 uur.

Voorbehoud: van bovenstaande vaartijden kan worden afgeweken in verband met drukte. VOL + VOL + VAREN. Op zondag en woensdag wordt in ieder geval afgeweken van bovenstaande vaartijden, de Poieszboot vaart dan af en aan!

Sneekermeerbus
Het Starteiland is bereikbaar met de Sneekermeerbus, die van 4 t/m 10 augustus een frequente dienst onderhoudt tussen het busstation van Sneek, de stad en de pont naar het Starteiland. De dienstregeling van deze bus is te vinden op de websites www.sneekweek.nl en www.arriva.nl.

Bewaking
Tijdens de Sneekweek is er in de avonduren en ’s nachts bewaking op het Starteiland aanwezig. Het kantoor van de havenmeester is de centrale post van de bewakingsdienst Security Noord. In geval van calamiteiten is de dienst bereikbaar via telefoonnummer:

06-28400918


Kamperen

Uitsluitend aan deelnemers van de Sneekweek wordt de gelegenheid gegeven om te kamperen op het Starteiland. Aan de hand van de Sneekweekpas kan deelname aan de Sneekweek worden aangetoond. Het tarief is € 10,- per tent, € 21 per camper (inclusief stroom- en watervoorziening) en € 2,50 per persoon (exclusief toeristenbelasting voor niet-ingezetenen van de gemeente Súdwest-Fryslân). Sanitaire accommodatie is aanwezig. Alvorens een tent op
te zetten dient men zich te melden bij de havenmeester in het havenkantoor bij het toiletgebouw. Campereigenaren nemen i.v.m. beschikbaarheid van tevoren contact op met de havenmeester: reserveren is mogelijk.

  Haven Starteiland
  Aan het Starteiland zijn ca. 450 ligplaatsen beschikbaar waar moederschepen tegen betaling kunnen worden afgemeerd. Voor zwaardboten zijn twee slip-ways op het Starteiland beschikbaar. Wedstrijdschepen die niet op de wal kunnen worden getrokken dienen zoveel mogelijk plaats te nemen op de daarvoor gereserveerde ligplaatsen. De locaties hiervoor zijn aangegeven met borden:

  a) in de tussen (oude) haven direct aan stuurboordzijde bij invaren van de haven, ca. 25 plekken;
  b) de hele wal langs het trainingscentrum de Roerkoning, ca 30 plekken.

  Verder dienen de wedstrijdschepen zoveel mogelijk te worden afgemeerd naast de eigen moederschepen (indien aanwezig). Schepen langer dan 12 meter mogen niet worden afgemeerd in de kleine haven (noord en oost). Zij kunnen afmeren in de grote haven die bestemd is voor schepen langer dan 12 meter.
  Moederschepen worden afgemeerd in een box met de voor- of achtersteven naar de steiger of wal in een van de havens op het Starteiland. Het is niet mogelijk om een plaats in de haven te reserveren. De aanwijzingen van de havenmeester dienen te allen tijde te worden opgevolgd. De havenmeester houdt kantoor in het havengebouw op het Starteiland. Het kantoor is in de Sneekweek dagelijks geopend van 8.00 tot 22.00 uur.
  De havenmeester is telefonisch te bereiken via 06-38754054.

  De Roerkoning
  Op het Starteiland kunnen deelnemers in het trainingscentrum de Roerkoning gebruik maken van de kleedruimtes en douche- en toiletvoorzieningen. Tevens kan daar een kleine versnapering verkregen worden. De Roerkoning is gelegen aan de noordzijde van het eiland.

  Trailerhellingen en kranen
  De KWS heeft de beschikking over een eigen kraan en trailerhelling nabij het Sneekermeer. In de bocht naar links van de Paviljoenwei naar het Paviljoen Sneekermeer is een openbare trailerhelling aanwezig met een botenkraan. Deelnemers aan de Sneekweek kunnen gebruik maken van de kraanfaciliteiten. Het gebruik van de kraan is kostenloos. Het gebruik van de trailerhelling is gratis.
  Tijdens en vóór de Sneekweek kan er alleen op onderstaande tijden getakeld worden:

  - donderdag 3 augustus 13.00 - 18.00 uur
  - vrijdag 4 augustus 10.00 - 20.00 uur (alleen met gestreken mast)
  - zaterdag 5 augustus 09.00 - 12.00 uur
  - zondag 6 augustus 14.00 - 18.00 uur
  - maandag 7 augustus 17.00 - 18.00 uur (vooraf telefonisch aanmelden)
  - dinsdag 8 augustus 17.00 - 18.00 uur (vooraf telefonisch aanmelden)
  - woensdag 9 augustus 17.00 - 18.00 uur (vooraf telefonisch aanmelden)
  - donderdag 10 augustus 13.00 - 20.00 uur turbotakelen
  - vrijdag 11 augustus 09.00 - 12.00 uur servicetakelen

  Turbotakelen op donderdag 8 augustus:

  - met gestreken mast
  - pas met boot naar de kraan nadat de mast is gestreken en wanneer de trailer daar ook staat
  - na takelen zo spoedig mogelijk uit takelgebied en het terrein verlaten i.v.m. doorstroming

  Servicetakelen op vrijdag 9 augustus:

  - staande mast ook mogelijk
  - schoonmaakspullen aanwezig

  Te allen tijde geldt:

  - alle aanwijzingen van KWS mensen op het kraanterrein dienen te worden opgevolgd t.b.v. een vlotte doorloop
  - stal kielboot trailers alleen op het daarvoor bestemde parkeerterrein aan de overkant van de weg. Er mag i.v.m. doorstroming niet op het kraanterrein zelf worden gestald
  - voor zover er ruimte is mogen overige trailers op het kraanterrein gestald worden
  - parkeren van auto’s (ook tijdelijk) op het kraanterrein is verboden
  - de rijrichting op het kraanterrein is voor iedereen met de klok mee
  - zorg voor goede hijsmiddelen tijdens het kranen

  Op de genoemde dagen is de kraanservice bereikbaar op 06-27576971.

  Parkeren

  Het is verboden auto’s op het terrein van de KWS nabij de kraan en trailerhelling, langs de weg of in de berm van de weg naar de pont te parkeren. Er kan geparkeerd worden op het parkeerterrein nabij de pont naast het parkeerterrein voor vergunninghouders. De auto’s dienen netjes geparkeerd te worden. Geparkeerde trailers mogen niet worden geblokkeerd door auto’s.

  Tevens kan er geparkeerd worden bij het Parkstrand vanwaar de pont naar het Starteiland eenvoudig te voet bereikt kan worden. Het parkeerterrein met de slagboom ervoor nabij de pont is tijdens de Sneekweek slechts toegankelijk voor vergunninghouders.

  De politie heeft medegedeeld onverbiddelijk te zullen optreden tegen overtreders. Auto’s en trailers die niet op de daarvoor bestemde plaatsen zijn geparkeerd of neergezet zullen worden beboet en/of op kosten van de eigenaar worden weggesleept.  Pers
  Voor de pers is tijdens de Sneekweek een persruimte beschikbaar. Tevens is er dagelijks een boot voor de pers beschikbaar, herkenbaar aan de vlag PERS. Afspraken kunnen gemaakt worden bij het Mediacentrum naast het sponsordorp bij de Starttoren.

  Sneekweekpas

  Iedere deelnemer krijgt bij de programma-uitreiking gratis een Sneekweekpas.
  Deze pas geeft tijdens de Sneekweek recht op:

  - VOLGT

  Deze pas is gratis en bestemd voor persoonlijk gebruik door de deelnemer. Vandaar dat deze pas alleen wordt afgegeven voorzien van een pasfoto.

  Terug naar inhoudsopgave

  Opening Sneekweek

  De officiële opening van de 86e Sneekweek zal plaatsvinden op vrijdag 4 augustus 2023 om 19.30 uur in de Martinikerk in Sneek. Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.

  Gelijktijdig met de officiële opening, zal in de Kolk vanaf ca. 19.00 uur een voorprogramma starten met live muziek en diverse watersport demonstraties.

  Om ca 21.15 uur zal in de Kolk de boot van het jaar gehuldigd worden en zal de Schipper in de orde van de Sneeker Pan bij het publiek worden geïntroduceerd. Aansluitend zal de vlootschouw worden afgenomen door de vlootvoogd van de Sneekweek, de heer Drs. A.A.M. Brok, Commissaris van de Koning van de provincie Fryslân.

  In deze vlootschouw is elke klasse, die aan de 86e Sneekweek deelneemt, vertegenwoordigd. De vlootschouw begint in de Kolk voor de Waterport. Langs het water van de Kolk en de Sneeker grachten is voldoende ruimte voor belangstellenden.

  Er worden extra theateracts aan de parade van boten toegevoegd. Zo kan niet alleen het publiek in de Kolk maar ook al het publiek langs de grachten van deze verlichtte theateracts genieten. De Vlootschouw begint om 21.45 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur.

  Terug naar inhoudsopgave

  Klassetekens

  Klassetekens

  Organisatie 86e Sneekweek - 2023

  VLOOTVOOGDBESTUURORGANISATIECOMITE
  De heer Drs. A. A. M. Brok,Karst Doevendans, VoorzitterKlaas Weissenbach, voorzitter
  Commissaris van de Koning
  van de provincie Fryslân
  Frederika Rollema, SecretarisCorien Koek, secretaris
  Jacob Boonstra, PenningmeesterMarcel van der Kooi
  VLOOTSCHOUWCOMMISSIEMarcel van der Kooi, 2e PenningmeesterMarieke Guichard
  Dirk aan der Zee, voorzitterKlaas WeissenbachJohan Schurer
  Jacob BoonstraPeter SpekArjen Kort
  Petra MiedemaHan SterkDavid Dijkstra
  Leonie van der ZeeSandrine Roëll-van DijkWouter Huijsman
  Jan BootsmaTimo Weda (a.i.)
  Marieke GuichardROERKONING
  Nico AltenburgCLUBROOMHein Neijenhuis, coördinator
  Anita HendriksmaMarieke Guichard, coördinatorTineke Neijenhuis
  Doede KeuningTruus GuichardAant Reitsma
  Marjan StrikwerdaLolkje OtteAnnie Reitsma
  Henk de VriesMarrit van der Tempel

  JEUGDZEILEN

  Cees HeimSandra van der zanden

  Sandrine Roëll

  Anneke de VriesHanneke van der Heide
  Demi van der MeerRonald VonkJan Buitelaar
  Dennis AartsTrynke SchuurmansFolkert de Boer
  Thomas RoëllFronie de Bruin
  AANGEPAST ZEILENNanneke Westerhuis
  Han Sterk, voorzittersusanna van Amersfoort
  MEDIATEAM EN AUTOMATISERINGAnnette ten DamKlara van der Land
  Robbert Evers, coördinatorHenk de VriesJolanda Troelstra
  Gert-Henk BakkerTheo van der Zanden
  Leonie van der ZeeAnne van der GootKRAANBEDIENING
  Johan VissiaIvo de VriesHarmen Bouwstra, coördinator
  Eize HoekstraSiepie CoehoornOnno Zweep
  Eric van StatenAuke PoortmanJappie Hettinga

  Femke de Vries

  Cees HeimYska Minks
  Hein NeijenhuisGertie Veluwekamp
  Jelle HuijsmanGriet van der MeerCOMMISSIE PRIJSUITREIKING
  Nynke VeldmanJelmer de JongNiels Remigius, voorzitter
  Annechina de JongJaco HiemstraEster Otte, secretaris
  Jenette de VriesKlaas Weissenbach
  PR & SPONSORINGJente RodenburgJelle Huijsman
  Tom OttePeter KagenaarWillemijn Nijenhuis - Kuitert
  Timo WedaRonald VonkNelie Jasper - Visser
  Gerlof van der WerfWout van MaarenFloor Otte - de Vries
  Afke DeenDian Jansma
  Linde Faber

  TECHNISCHE ONDERSTEUNING

  Elsemieke Reitsma
  Dirk van der ZeeKo Otte

  Marrit Nijboer

  Jaitie DijkstraPeter SpekAfke Deen

  Officials

  COMITÉ HOOFDBAAN SNEEKWEEKCOMITÉ GOSSEPALENBAAN SNEEKWEEKINFORMATIECENTRUM
  Johan Schurer, wedstrijdleiderMarcel van der Kooi, wedstrijdleiderHelga Burgers, coördinator
  Jan Geertsma, schipperEvert SteensmaBrenda Sterk
  Klaas DoevendansHans van StekelenborgHilda Hoekstra
  Piet SchurerJan de BruinJanneke de Vries
  Ruurd VeldhuisToon OomenCaroline Guichard
  Michel BurgersJohan WelsAnita Hendriksma
  Douwe DijkstraHans KirkelsFokje Geertsma
  Dina SchurerAfke de Goede
  Tibbe SchraffordtLoes de BruinPROTESTCOMITÉ
  Jan SpijkermanChris Burgers, voorzitter
  STAND-BYFeike Hylarides
  FINISHCOMITÉDavid Dijkstra, coördinatorMenno Huisman
  Trynke Schuurmans, coördinatorWouter Huijsman, coördinatorFrans Gort
  Rinnie BoelsmaMarleen SchippersRob Franken
  Carien GoezinneMichael RoeterdinkHella Bouma
  Fokje GeertsmaEwout Fennema
  Desi SchurerEsmé Engelgeer
  Linda van der KooiEgbert KoningSTAND-BY (VERVOLG)
  Joke Doevendans - de Roos

  Harry Bijsterbosch

  Æbe Edwin Douma
  Marga van Rij-PlasThijs VeenstraSjoukje Koerts
  Alet DoornbosMichiel de VriesWilly Fennema
  Wietske FrankenGeert KrikkeJohan Nooitgedagt

  Caia HeimAndre Eefting

  Rutger-Jan VolgerBianca Franckena-Roosenstein

  Jelmer BergstraMarcel Franckena  Terug naar Inhoudsopgave

  Klasse / groepsindeling van gesplitste klassen t.b.v. kwalificatie wedstrijden

  Pampusklasse

  Groepkleuren: A = Rood, B = Blauw, C = Groen, D = Geel.

  SkipperZeilnrGroepSkipperZeilnrGroepSkipperZeilnrGroep
  Steven SCHRAFFORDT1BDieuwe DIJKSTRA187AKo OTTE402D
  Charles KOEK2DPaul BOUWMAN208DBart BRIJDER403A
  Thom DIJKSMAN4DHenk WYMENGA225BVictor van BAALEN415D
  Marcel de JONG9BFrank den BERGER304CArjen KORT416A
  Rob AUKEMA26BArd-Jen SPIJKERVET318BAnnet de BOER418A
  Henjo ZWERING31AMartijn SPARRIUS321BRoel van OLST424D
  Wiebe van der POL44DDirk LODEWIJK338ABen van den BOSCH426C
  Jaap van WAYENBURG63BJan VAANDRAGER352CPieter HEEREMA428C
  Marieke GUICHARD65AAndele de ZWART353ARob de BRUIN432D
  Ebe van der SPEK75BPaul BOURNAS357DAai SCHABERG436A
  Martin van LEEST86CHenk GREYDANUS363BMilco ALBLAS438C
  Linze ANDRINGA101CEmiel WESTERHOF364BSander JORISSEN442C
  Floris van EDE132BPeter HOOGENDAM365AEvelyn van LEUR448A
  Harm NAKKEN137DRobin BOS372CMarco BOSMA449C
  Tom BARENDREGT152CErik ZAADNOORDIJK377AHenk BERGSMA455C
  Ronald RUITER153ASteven van der ZEE382CMels JONGENEEL459D
  Hans van DRUNEN170BTom OTTE393DJeroen de GROOT461B


  Terug naar Inhoudsopgave

  Back to top