Wegens het toevoegen van de extra Gossepalen baan voor onder andere de Optimisten, LT surfers en de G-zeilers, zeilen we sinds vorig jaar op de nieuwe Sneekweekbanen, die ook in 2024 weer worden gebruikt.
De belangrijkste kenmerken van de Sneekweekbanen zijn uiteraard behouden gebleven. Dit betekent een start op het Sneekermeer, waarna de zeilers middels een uitgekiende route via de Zoute Poel over de Goingarijpster Poelen worden geleid, met tot slot uiteraard de finish voor het sfeervolle Starteiland, waar vele toeschouwers het wedstrijdverloop nauwlettend volgen.
Nieuw in deze banen is dat gewerkt zal worden met een variabel eerste merkteken dat rood of groen van kleur is. Onderaan elke banenkaart zijn drie baanlengtes omschreven: zwart, rood en groen. Daarin staat hoe het variabele merkteken (eerste boei) moet worden gerond. Bakboord (BB) of stuurboord (SB). Zie als voorbeeld Baan A Noord: Var(iabel) SB. Hiervoor zal een nieuw (extra) sein op het startschip worden getoond (namelijk een rode of groene vlag) waarmee de kleur van het eerste merkteken (eerste boei) zal worden aangeduid.
Ook is het concept van de startlijn gewijzigd ten opzichte van eerdere edities en is als volgt omgeschreven.
“De startlijn is tussen de peilstok met een oranje vlag op het startschip en de baanzijde van de oranje boei aan bakboordzijde.”
Dit houdt concreet in dat er tussen de oranje vlag op het startschip en de oranje boei (pin-end) wordt gestart. Voorheen werd er gebruik gemaakt van twee oranje boeien die los lagen van het schip. Dit ‘oude’ concept wijkt af van de (inter)nationale standaard en is arbeidsintensief om uit te leggen en te wijzigen. Daar komt bij dat in de oude situatie het startschip moest worden beschouwd als hindernis daar waar het geen onderdeel van de startlijn uitmaakte. In de nieuwe situatie is het startschip onderdeel van de startlijn.
Wedstrijdleider Johan Schurer laat in deze video zien hoe de start voor de Sneekweek nu verloopt.