Menu

86e editie Sneekweek

86e editie Sneekweek

SNEEK – De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich klaar voor de spectaculaire 86e editie van de Sneekweek. Wat ooit begon als een enkele Hardzeildag ruim 200 jaar geleden, is uitgegroeid tot een 6-daags zeilfestijn met deelnemers uit binnen- en buitenland. Van 5 tot 10 augustus zullen ruim 600 zeilboten verdeeld over ruim 30 klassen het Sneekermeer beheersen.

86e editie Sneekweek

Zeilklassen

Tijdens de Sneekweek verschijnen in totaal 30 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klassen zijn dit jaar de Pampus, Olympiajol, Valk, 12-voetsjol en Flits. Deze klassen zijn traditiegetrouw goed vertegenwoordigd tijdens de Sneekweek.

De Olympische Windfoil is voor het eerst vertegenwoordigd. En onder de LT windsurfers strijdt ook oud Olympisch Kampioen Windsurfen Stephan van den Berg. Op dinsdag 8 augustus starten tevens traditionele Friese jachten, Boeiers en Tjotters mee, waardoor historie en het moderne wedstrijdzeilen samenkomen.

86e editie Sneekweek

206e Hardzeildag samen met SKS Skûtsjesilen Terherne

Op woensdag 9 augustus staat alweer de 206e editie van Hardzeildag op het programma. Dit jaar valt deze weer samen met de SKS-wedstrijden bij Terherne. In nauwe samenwerking met de SKS is voor een gezamenlijke invulling gekozen, waardoor beide evenementen op dezelfde dag kunnen worden gevaren.

86e editie Sneekweek

Toegankelijkheid en inclusiviteit van de zeilsport

De Sneekweek staat bekend om haar streven naar toegankelijkheid en inclusiviteit in de zeilsport. Dit jaar wordt wederom ruimte gecreëerd voor beginnende tot ervaren optimistzeilers, LT windsurfers en G-zeilers in het zogenaamde Gossepalen-gebied op het Sneekermeer. De introductie van een extra wedstrijdbaan vorig jaar maakte het mogelijk voor beginnende optimistzeilers, bekend als ‘green’ zeilers, om deel te nemen aan de Sneekweek. De tweede baan biedt meer vrijheid voor de wedstrijdleider om de baan af te stemmen op de omstandigheden, terwijl het binnen het Gossepalen-gebied zorgt voor extra veiligheid en overzicht voor de deelnemers. Bovendien ligt de baan pal voor het Starteiland waardoor de strijd op het water voor toeschouwers goed te volgen is.

Daarnaast biedt de KWS met het G-zeilen opnieuw een platform voor mensen met een verstandelijke beperking om deel te nemen aan de Sneekweek. De G-zeilers die het hele jaar door met plezier trainen – mede mogelijk gemaakt door het Foppe Fonds - krijgen de kans om deel te nemen aan het evenement. De Sneekweek is een van de eerste evenementen die sporten voor mensen met een geestelijke beperking in een evenement mogelijk maakt.

In de 2.4 klasse wordt al sinds jaar en dag door deelnemers met en zonder een lichamelijke beperking in één competitie gestreden voor het felbegeerde Sneekweekbord.

86e editie Sneekweek

Overdag om de eer, ’s avonds voor de sfeer

De Sneekweek begint zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Op vrijdagavond 4 augustus wordt het evenement om 21.30 uur feestelijk geopend met de vlootschouw in de Kolk bij de Waterpoort.

De vlootschouw zal worden afgenomen door de Commissaris van de Koning in de Provincie Fryslân, de heer Arno Brok. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer meedoen vertegenwoordigd.

Voorafgaand aan de vlootschouw wordt sinds 1954 jaarlijks de Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. Dit eerbetoon valt ten deel aan diegene die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen of voor de Sneekweek in het bijzonder. De burgemeester van Súdwest-Fryslân zal deze onderscheiding uitreiken tijdens de officiële opening in de Martinikerk van Sneek.

86e editie Sneekweek

Op het Starteiland worden gedurende de hele week verschillende activiteiten georganiseerd. Bezoekers kunnen genieten van de sfeer, muziek, en zeil- en sfeerbeelden via grote schermen. Elke middag en vrijwel elke avond zijn er optredens van DJ’s en artiesten. Op maandag is het familiedag met activiteiten voor jong en oud. En van zondag tot en met dinsdag is er een springkussen voor de jongsten.

Traditiegetrouw wordt de Sneekweek afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking op donderdagavond. Na de prijsuitreiking barst het grote slotfeest los met livemuziek om het succesvolle evenement in stijl af te sluiten.

86e editie Sneekweek

Starteiland

Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier vinden de meeste boten hun aanlegplek. Familieleden, vrienden en fans kunnen van dichtbij de verrichtingen van de zeilers volgen. Het eiland dankt zijn naam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Nu staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Hoewel de start niet meer vanuit dit centrum plaatsvindt, is het nog steeds de finishlocatie.

Bijzonder aan de wedstrijdbanen is dat de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.

Voor verdere informatie

Tijdens de Sneekweek is er aan de westkant van het Starteiland, naast het wedstrijdcentrum een perscentrum ingericht. Hier kunt u terecht voor informatie, dag-verslagen (met beeld) of een bezoek aan het wedstrijdveld op het water. Contactpersoon hier is Robbert Evers, telefoon: 06 – 53 63 37 05 of mail via: sneekweekzeilen@sneekweek.nl

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top