icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

iconWeather

Weerbericht

Het weer op de meer

Geschiedenis Holland - Friesland wedstrijden

Historie

Al sinds 1918 worden er in de Regenboog jaarlijks teamwedstrijden georganiseerd. In die tijd nog door vier teams van twee boten van de Kaag, Sneek, de Braassem en Rotterdam.

 

In 1937 werd de grondslag gelegd voor de voor de inmiddels traditionele jaarlijkse ‘Holland-Friesland wedstrijden’. Hierbij zeilen de twee teams van elk vijf boten van de KWS (Friesland) en KWV De Kaag (Holland) tijdens de Kaagweek en de Sneekweek in totaal maximaal 14 races.

 

In 2008 werd na overleg tussen het Holland Team, het Friesland Team en de Verenigingen KWV de Kaag en de KWS, de puntentelling aangepast. Een team dat in een races de minste punten bij elkaar vaart zorgt voor één punt in het eindresultaat.

Er wordt naar gestreefd de serie uit minimaal drie en maximaal vijf wedstrijden te laten bestaan. Winnaar van de serie is het team dat het eerst drie wedstrijden heeft gewonnen. Indien er op de eerste wedstrijddag een gelijke stand wordt bereikt, zal nog een derde wedstrijd worden gevaren. Bij een 2-0 stand zullen de teams naar de wal worden gehaald. Doel is om op de tweede wedstrijddag de beslissing te laten vallen. Indien er minder dan drie wedstrijden worden gevaren is de serie ongeldig en zal er geen winnaar worden aangewezen. Als er maar 4 wedstrijden gevaren kunnen worden en er is een gelijke stand, zal het in die wedstrijden behaalde individuele puntentotaal van de leden van een team doorslaggevend zijn. Het team met het laagste individuele puntentotaal is dan de winnaar van de serie. Indien de teams dan nog een gelijk individueel puntentotaal blijken te hebben, zal de serie worden beslist door de uitslag van de laatste wedstrijd waarbij de teams een ongelijk resultaat hebben.

 

Sinds 1920 krijgt de overall winnaar van de teamwedstrijden de zilveren wisselbeker, welke ter beschikking is gesteld door de heer ir. J.C. van Hoolwerff. Deze wordt zo spoedig mogelijk na de laatste race uitgereikt en komt in het bezit van de winnende vereniging.

 

Gerekend tot en met 2018 won tijdens de Kaagweek Holland 58 keer en Friesland 19 keer. Tijdens de Sneekweek won Holland 42 keer en Friesland 36 keer.

 

Teamwedstrijden en de Regenboog

In tegenstelling tot de “normale” zeilwedstrijden is niet de eerste boot die over de finish komt de winnaar, maar het team van boten dat uiteindelijk het beste gevaren heeft. Teamzeilen vereist daarom een totaal andere tactiek dan tijdens een ‘fleetrace’. Daarnaast is ook een goede techniek vereist, omdat er vaak razendsnel gehandeld moet worden.

 

Een regenboog is een imposant schip om te zien zeilen. Daarnaast trekt de regenboogklasse in toenemende mate topzeilers. De strijd in fleetraces is van hoge kwaliteit. Dat laat zich ook zien tijdens de teamwedstrijden.

 

Tijdens de races varen, op verzoek van de zeilers, umpireboten mee.  De umpires beslissen direct na het hijsen van een protestvlag of een door de tegenstander gemaakte vermeende overtreding inderdaad een overtreding was en welke straf de tegenstander moet nemen. Zodoende zijn er geen protestbehandelingen na afloop van de races.

 

Teamwedstrijden en de Sneekweek

Tijdens de Sneekweek staan er op zondag en dinsdag in totaal maximaal 5 races gepland (best of five), met een streeftijd van een half uur. De geplande eerste start is om 17.00 uur.

 

Er wordt geprobeerd om voor de teamwedstrijden een baan uit te leggen voor het Starteiland, bij het wedstrijdcentrum,  zodat de teamwedstrijden goed te volgen zijn vanaf de wal. Natuurlijk is het ook mogelijk om de races te volgen vanaf het water.

 

Onderstaand vind je de uitslagen van de races tijdens de Sneekweek vanaf 2010.