Menu

Wegens omstandigheden aan de kant

Wegens omstandigheden aan de kant

Ferny Bakhuizen

Aangepast Zeilen is onderdeel van de KWS en stond vroeger bekend als SAZS. Het dagelijks leven van mensen met een beperking zit vol met uitdagingen. Soms hebben ze een baan of dagbesteding. Het is vaak een klein wereldje van “ons kent ons” waarin mensen met een beperking leven. In deze Sneekweek komen de werelden van de “gewone man” en die van mensen met een beperking tezamen. Op de Noordbaan (snelvaargebied) zal er van dinsdag tot met donderdag gezeild worden.

Ik stel u de komende dagen een drietal deelnemers voor. Ik spreek vandaag met Ferny Bakhuizen die al negen jaar bij Aangepast zeilen zeilt.

Wat brengt het zeilen je?

Bij het stellen van de vraag gaan de ogen stralen van Ferny. Eigenlijk zegt dat al genoeg. Toch stel ik hem de vraag…..

Ferny zit nu wegens omstandigheden langs de kant en kijkt naar de binnenkomst van zijn maatjes. Het vreet aan hem. Er staat een geweldige stuurman aan wal, Ferny kan helaas niet mee zeilen. Hij leeft helemaal mee met de verhalen die zijn medezeilers vertellen.

Zeilen geeft hem (normaal gesproken) mogelijkheden. Vanaf de eerste keer dat hij in de 2.4 zat, zeilde hij met een grote glimlach. Op jonge leeftijd heeft Ferny een gebroken rug gehad met daarbij verschuiving van wervels. Daar volgde een operatie op, deze heeft waarschijnlijk een zenuwbeschadiging veroorzaakt waardoor chronische neuropathische pijn is ontstaan. Zitten is voor Ferny een uitdaging, laat staan zitten in een boot. Maar hij heeft uiteindelijk de boot eigen gemaakt en kwam tot de conclusie dat de 2.4 mR. een eenmans boot is, die heel wendbaar is ook als je fysiek niet flexibel bent. De gehele bediening zit rondom de zeiler “in de cockpit” waardoor je fysiek geen kracht hoeft zetten, je niet hoeft te draaien.

Zeilen geeft hem vrijheid. Het liefs zeilt hij zoveel mogelijk, het water geeft hem ontspanning. De liefde voor het water gaat heel ver bij hem, bijna te ver. Als je een beperking hebt ben je vaak de gehele dag bezig met het bewaken van je grenzen, anders moet je daarna weer veel inleveren. Als Ferny aan het zeilen is, vergeet hij zijn beperking helemaal. Het is zijn vrouw Aletta die hem zo nu en dan even moet wijzen op zijn beperkte energie anders gaat Ferny door en door…. Zo groot is zijn liefde voor het zeilen

Wat voor bijzonders heb je tot nu toe meegemaakt?

Dat is niet met 1 woord of 1 verhaal te omschrijven. Het zeilen bij deze groep geeft Ferny vrijheid, energie, vriendschappen en nog veel meer. Dat hij daar iedere week van genieten kon is hem goud waard. Daarom wil hij nog 1 keer op de woensdagavond (de trainingsavond van de 2.4) zeilen. Vandaag zit hij langs de kant, hij heeft een tumor in zijn hoofd en wordt daarvoor behandeld. Hierdoor heeft hij te kampen met een lage energie, duizeligheid, hoofdpijn, onbalans etc. Het belemmert hem met de Sneekweek mee te zeilen maar hij houdt de mogelijkheid voor ogen nog 1 keer (op een rustiger vaarwater) nog op en top te genieten

Bestraling en chemo zijn bedoeld om kwaliteit van leven zo lang mogelijk te waarborgen.

Vandaag geniet hij van zijn zoon die even de kans krijgt in de 2.4 een dag mee te zeilen.

Laat je handicap op de steiger!

De 2.4 boot is bedoeld voor iedereen. Het speciale van de boot is dat gehandicapten maar ook “senioren” er goed in kunnen zeilen. Het zou geweldig zijn als de “gezonde wereld” en de “gehandicapte wereld” dichter bij elkaar zouden komen zoals we hier in de 2.4 kunnen zien. Dat zou in deze klasse heel goed kunnen. Op het water zijn de deelnemers gelijk aan elkaar, de boten zijn identiek dus de strijd wordt bepaald door de kundigheid van de zeilers. Er zijn geen beperkingen op het water. Finesse en trimmen is lijdend bij het besturen van de boot. Bij deze dus de uitnodiging voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze snelle eenmansboot!

Meer weten?

Kom eens langs op woensdagavond bij de training op het Starteiland. Vanaf zes uur tot een uur of acht of tot het donker wordt. Of kijk eens op de steiger bij de Roerkoning deze week. Er doen 14 boten mee in de Sneekweek waarvan vier Duitsers. Ze willen je graag alles vertellen over hun hobby.

Tekst: Nynke Veldman

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top