Menu

Voor het eerst in de Sneekweek

Voor het eerst in de Sneekweek

Naomi

Ik kijk uit over een zonovergoten snelvaargebied. Vandaag geen snelle boten met ronkende motoren op het water, maar de rust van mooie witte zeilen, groot en klein. Valken en optimisten (de meest onervaren zeilertjes) genieten van een klein windje. Een startschip geeft de start van een wedstrijd aan.

De zeilers zijn gedreven en licht gespannen, nou ja licht…. Voor Naomi is dit de allereerste wedstrijd die ze ooit gezeild heeft. Dus de aanwezige spanning is logisch. Als dan ook nog eens blijkt dat ze de verkeerde baan vaart dan is het even niet meer leuk. Maar gedreven als ze is pakt ze de wedstrijd weer goed op en geniet van haar vuurdoop op het gewilde Sneekweek water. Helaas is ze vandaag als laatste geëindigd maar dat mag de pret niet drukken. Ze heeft het erg naar haar zin gehad.

Vandaag zeilde ze samen in een Valk met Nyck en Auke-Jelle Kingma (de laatste is een vrijwilliger). Naomi vertelt: “Sturen ging goed, we hebben niet goed opgelet, we gingen appelflap varen, maar moesten frikandel varen, dat ging dus even mis.” De vrijwilliger is puur aan boord voor de veiligheid, het zeilen doen de zeilers.

Voor het eerst in de Sneekweek

Niet meer langs de kant

Ik stel je voor aan Naomi. Een jonge dame van 24 jaar. Ze is één van de G-zeilers die via het Foppe Fonds bij het Aangepast Zeilen terecht is gekomen. Zo heeft ze dus ook de kans gekregen om op het water te varen waar ze iedere Sneekweek langs de kant zat, kijkend naar haar vader. Want, zo zegt ze, waarom zou je ergens anders op vakantie gaan als het in de zomer in Sneek zo leuk is?

Ze woont in Sneek bij Philadelphia, heeft een eigen appartement aan het Kaatsland, waar ze het erg naar haar zin heeft. Want naast haar eigen stekkie is er ook de mogelijkheid met de andere bewoners gezamenlijk te eten en te leven.

Als kind begon ze in een optimist en heeft ze mooie zeiltochten gemaakt met haar ouders naar bijvoorbeeld de Waddeneilanden en de Scandinavische landen. Daar is de liefde voor het zeilen ontstaan.

Autisme en zeilen

Naomi heeft autisme, ze is eerlijk en recht door zee (past goed bij een zeiler), ze heeft een enorm doorzettingsvermogen en wil dus ook graag leren. Nieuwe dingen zijn spannend voor haar, daarom zocht ik haar even op bij haar eerste wedstrijd en keek met haar familie naar hoe haar eerste Sneekweek wedstrijd verliep.

Vader (Harry), moeder(Anja) en broer(Jake) zitten op de steiger te kijken met een verrekijker naar Naomi. Ze genieten zichtbaar. Als ik hen vraag of ze familie van Naomi zijn en of ik ze wat mag vragen zijn ze meteen enthousiast. Ik leg ze uit dat ik graag wat meer over Naomi wil weten om voorbereid het gesprek met haar in te gaan.

Ze zijn blij dat Naomi haar passie heeft gevonden en vinden de sfeer binnen de groep heel fijn, gezellig en ontspannen.

Eenmaal met Naomi aan tafel blijkt mijn voorbereiding niet echt nodig te zijn geweest. Net als haar familie is ze heel open en na even kennis te hebben gemaakt behoorlijk ontspannen. Voor iemand met autisme zijn nieuwe en onverwachte dingen vaak extra spannend.

Ze vertelt dat ze vroeger op zeilkamp heeft leren zeilen in een optimist. Maar ze vond het niet echt leuk. Door haar autisme was het lastig om met de groep mee te gaan, lastig te integreren.

Naomi zag op de woongroep een folder liggen van het Aangepast Zeilen en dat triggerde haar, zo is ze via het Foppe Fonds bij Aangepast Zeilen terecht gekomen. Het Foppe Fonds zet zich in voor jongeren voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten, vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders hen door financiële omstandigheden niet kunnen laten sporten. Door sporten krijgen kinderen en jongeren levenslust. Het Foppe Fonds zorgt er met hun bijdrage voor dat ze weer stralen en plezier hebben. (Voor meer informatie kijk op www.foppefonds.nl)

Voor het eerst in de Sneekweek

In haar element

Ze heeft even getwijfeld of ze zou kunnen zeilen, haar leven moet niet te druk worden. Maar met wat aanpassingen van haar werktijden bij de AH in de Stadsfenne ging ze de uitdaging aan. Nu ze bij Aangepast Zeilen zeilt is ze in haar element. Naomi heeft leuke contacten binnen de groep. De zeilers en vrijwilligers zijn allemaal erg betrokken met elkaar.

Naomi ziet deze week als keermoment. Ze krijgt de kans zelf te varen en niet meer langs de kant te staan. Ze wil beter en beter worden en uiteindelijk met trots op het grote Sneekweek podium haar eigen behaalde Sneekweek bord aan het grote publiek tonen.

Komend jaar in 2023 is en een Nederlandse kampioenschap voor de Hansa klasse. In 2024 vind er een EK plaats en dit jaar doen de Hansa Klasse mee aan de sluitingswedstrijden.


Tekst: Nynke Veldman

Meer weten?

Mocht je interesse in één van de klassen hebben (Hansa klasse, 2.4Mr, of in de Valk bij het G-zeilen) laat het ons weten. Voor de Hansa klasse en de 2.4Mr kun je Han Sterk bellen (06-27016651) voor het G-zeilen kun je Henk de Vries bellen (06-28167809.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top