Menu

Vrijwilligers van de dag Frans Gort en Chris Burger

Vrijwilligers van de dag Frans Gort en Chris Burger

Dinsdag

Wie vragen heeft over het regelement of een protest ooit heeft uitgevochten in de starttoren van de KWS, heeft ze vast eens getroffen. Vrijwilligers van de dag Frans Gort en Chris Burger. Ondertussen de vaste gezichten van het protest comité. “De eerste keer dat ik de Sneekweek heb mee gedaan was in 2007”, begint Chris. “En ik ben zeker 1 a 2 jaar eerder begonnen”, vervolgt Frans.

“Wij zijn van origine Efsix zeilers. Wij komen uit Groningen en zijn destijds in 2000 verhuist naar Heeg. En toen dachten we, als je zo veel op het dorp bent, moet je ook wat met watersport doen. Toen hebben wij met een aantal mensen uit Heeg een cursus gedaan bij het Watersportverbond”, vertelt Chris. Ze begonnen aan een stage in Workum. ”Wij hebben toen veel in de jury gezeten bij diverse internationale evenementen. Van daaruit hebben wij ook een aantal keren in het wedstrijd comité gezeten. Het is namelijk ook belangrijk om te weten wat voor beslissingen er op het water worden gemaakt ”, vervolgt Frans.

Ze vinden het namelijk erg leuk en interessant om bepaalde discussies en gesprekken aan te gaan met bijvoorbeeld de wedstrijdleider. Er kunnen namelijk situaties ontstaan waarbij een zeiler bij het comité een verzoek om verhaal kan halen. “Dan is het altijd fijn om even het verhaal van beide kanten mee te maken als jurylid”, besluit Frans.

“De Sneekweek is natuurlijk de ultieme plek en evenement waarbij 6 wedstrijden en heel veel deelnemers om het vak van jury heel goed te oefenen”, vertelt Chris. De KWS had bij de grote evenementen in Workum ook veel vrijwilligers zitten. “Toen was het stapje naar het starteiland natuurlijk snel gemaakt”, vervolgt Frans. Het bevalt nog steeds bij de KWS en de Sneekweek in het speciaal. “Ons hart ligt wel bij de jury. En wat ik ook heel erg speciaal vindt, dat wil ik echt even benoemen, dat het bij de KWS niet uitmaakt of je nou stratenmaker of chirurg bent. Iedereen is welkom en dat maakt de KWS erg speciaal”, sluiten Chris en Frans af.

Tekst: Leonie van der Zee

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top