Menu

Vrijwilliger van de dag Han Sterk

Vrijwilliger van de dag Han Sterk

Hardzeildag

Han is sinds dit kalenderjaar voorzitter van de nieuwe sectie aangepast zeilen. Bij de Sneekweek zorgt hij dat het bij de Roerkoning allemaal soepel verloopt. “De Sneekweek is tot nu toe ontzettend dynamisch. Er zijn wel een aantal groepen die wij hier bij de Roerkoning te hulp staan zoals mensen met een verstandelijke beperking, die vandaag op baan 2 met het G-zeilen van start zijn gegaan. En je hebt de groep met een lichamelijke beperking die in de 2.4 op de reguliere Sneekweek baan van start is gegaan”, begint Han.

Het zijn twee hele leuke en dankbare groepen. “Het is wel een leuke ontwikkeling, de groep zeilers en de groep vrijwilligers worden één homogene groep. We missen elkaar in de winter en spreken daarom ook geregeld met elkaar af om wat te gaan eten”, vervolgt Han.


Han heeft tot zijn 17de in de Sailhorse en X4 gezeild. “Ik liep op Boot Holland in Leeuwarden. Daar kwam ik Jan Faber tegen op een stand bij de 2.4 en de Hansaklasse. Na een praatje heb ik meteen met Maria gebeld of ik ook wat kan betekenen. In 2011 heb ik toen een paar keer meegedraaid als vrijwilliger en later in het bestuur van de SAZS. Nu ben ik voor het eerst voorzitter van een gloednieuwe sectie. En dat voelt goed natuurlijk”, vertelt Han. Het aangepast zeilen groeit gestaagd. “Het moet ook niet te hard groeien”, lacht Han. “Voor elke zeiler, willen wij natuurlijk ook een vrijwilliger bij de Roerkoning hebben staan. Je moet aan veel meer denken dan alleen het regelen van een wedstrijd of training”, aldus Han.

Zo kunnen mensen in een speciale takel de boot in getakeld worden, het terrein is rolstoelvriendelijk en er is een lift in de Roerkoning. “Je ziet de populariteit van het aangepast zeilen ontzettend groeien. Zo heb ik geregeld iemand aan de telefoon die eens in een 2.4 wil zeilen. In een paar gevallen hebben ze ook gelijk een boot gekocht om onder andere de Sneekweek in te varen”, sluit Han af.

Tekst: Leonie van der Zee

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top