Menu

Valk wannabees

Valk wannabees

Alle jaren

Inschrijving Valk geweigerd. Reden voor een interview. Robbert Evers zei: “Het zijn oudere mensen”. Dus maakte ik beleefd telefonisch contact met ‘u’. Meneer U, beste mensen, is NEGENTIEN! En zijn drie-koppige bemanning ook 19 en 20.

Al in juni schreef Klaas van Twillert uit Kampen zich in voor de Sneekweek. Wel met lege velden. Zaterdagochtend wilde hij de inschrijving compleet maken. Het zeilnummer had hij verkeerd ingevoerd. Dat wilde hij veranderen.

“Wat moet het worden?” Vroeg Marieke Guichard.

Klaas: “Een S of een 5.”

Marieke: “Is je zeil wel gemeten?”

Klaas: “Volgens mij niet. Hoe weet ik dat?”

Marieke: “Dan zit er een blauwe button in je zeil.”

Klaas: “Dat hebben we volgens mij niet.”

(En het lachen barstte los bij de KWS-vrijwilligers

Marieke: “Dan mag je niet meedoen volgens het wedstrijdreglement.”

Klaas: “We hadden al verwacht dat we gediskwalificeerd zouden worden.”

(De hilariteit was zodanig, dat een telefonerende KWS’ers op de toren collega’s vroeg of het wat stiller kon.)

KWS’er: “Is ‘ie überhaupt wel van hout?”

Klaas: “Nee”


Op zondagavond 7 augustus, Klaas: Ik had toen nog niet eens verteld dat het niet eens een Valk is. Dat weten ze nu ook nog niet. Maar het was het proberen waard en het was leuk, vooral dat.

Aan het loket sprong een toehoorder trouwens direct op de situatie in. Bauke Wijbrandi, Valkzeiler, stond er toevallig zónder bemanning voor de eerste wedstrijd. Hij nodigde prompt Joël Marsman (19) en Liang Nortier (20) uit om bij hem te bemannen. Na afloop kregen zij de felbegeerde Sneekweek-caps van Bauke Wijbrandi en zijn eigen bemanning.

Zaterdag kwam de ‘Valk’ van Klaas wel in de uitslag. Weliswaar met DNC, maar trots is Klaas erop. Na de loket-affaire is Klaas overigens op heterdaad uitgeschreven. Zijn inschrijfgeld kreeg hij terug.

En die boot? ’t Is een Centaur. Klaas had die gekregen van zijn ouders. Een boot met achterstallig onderhoud. Op een nacht is de mast eraf gewaaid, op een andere boot. Een stag had het begeven. De zaling brak. De nieuwe zaling is van IKEA, een pijpje van een IKEA-kast. En er zat een groot gat in de romp.

Joël’s ouders hadden bij bekendmaking van de inschrijving Joël gezegd: “Weet je dat die Friesen de onderkant van de boot waxen? Wou je dat echt met dat ding van Klaas gaan doen?”

De wedstrijdbarrelboot haalde vanuit Kampen wel Sneek, inderdaad niet in Sneekweek-baan. Toch zeilen ze over een paar dagen met prijzen terug naar Kampen. Op aanraden van Snekers hebben ze zelf prijzen gekocht. Annelien Scheepstra (19): “We hebben elkaar prijsjes gegeven.”

Valk wannabees

Lees en bekijk dagelijks de bonte Sneekweek’ers range 'Alle jaren' door Sneekweek en ILCA zeilster Annechina de Jong.

De 85ste … bijzonder! Overtreffen wij, Sneekweek-deelnemers, de Sneekweek met zijn 85 jaar? Heb je ook ervaren; drie jaren elkaar niet gezien en je ziet en spreekt elkaar nu weer en het is, alsof het was, op een dag in de 84ste Sneekweek? Naar aanleiding van de leeftijd van onze Sneekweek, vieren we in een negendelige mini-portrettenreeks, het levensplezier van de Sneekweek. Een Sneekweekportretje van een kind, een tiener, twintiger, dertiger,…… , 70-plusser, 80-plusser. En die laatste ís er!

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top