Menu

Skûtsje skippers in spé

Skûtsje skippers in spé

Alle jaren

Voor de reeks van kind tot voorbij 85 jaar werden Tim Strauch en Alexander de Boer van de toren geplukt. Tieners, beide 10, voor hun eerste echte wedstrijd, hun eerste Sneekweek en eerste Sneekweek-dag. Deze wachtdag kwam de Optimist zeilers van pas.

Alexander komt net uit Italië van vakantie en pikte onderweg naar hier zijn neef, Tim op. Tim woont in Duitsland, bij Neurenberg. De jongens hadden er zín in. Fantaseerden er onderweg op los. “Er moet ook een hondenwedstrijd zijn,” bedacht Alexander. Doutzen* aan het roer. “Onze jongen lezen vooral de Donald Duck, dus een grote fantasie,” lichtte vader Freke de Boer toe.

* Doutzen is de stabij-achtige hond van het gezin.

Vanmorgen moest er nog heel wat gebeuren: inschrijven, zeilnummers geven, een andere giek ophalen, nog een lijntje hier, een .... daar. En Tim zou het liefst even oefenen.

De zeilnummers 1 en 11 bedachten ze; makkelijk te plakken. Met duct tape moesten die nog in het zeil geplakt worden. Maar 1 kon niet, deze was al bezet door een andere optimist. De jongens kregen de nummers 10 en 11 toebedeeld. Een digitale 0 is ook best te plakken.

"We leren nu alles wat met wedstrijdzeilen te maken heeft," zegt vader Freke de Boer. Wij dachten twee of drie rondes te varen, zoals bij het skûtsjesilen. Wij dachten een hele dag op het water te zijn. Dat de familie in Skûtsjetermen denkt is niet zo raar. “Dit zijn twee toekomstige SKS-schippers,” introduceerde Freke de jongens eerder op bescheiden toon. “Dat kán,” vulde zijn zoon toen direct aan. Nieuwsgierig! De uitleg: de overgrootbeppe van deze neven heeft de kost verdiend met een skûtsje en dat is een criterium om skûtsjeskipper te worden.


Skûtsje skippers in spé

Lees en bekijk dagelijks de bonte Sneekweek’ers range 'Alle jaren' door Sneekweek en ILCA zeilster Annechina de Jong.

De 85ste … bijzonder! Overtreffen wij, Sneekweek-deelnemers, de Sneekweek met zijn 85 jaar? Heb je ook ervaren; drie jaren elkaar niet gezien en je ziet en spreekt elkaar nu weer en het is, alsof het was, op een dag in de 84ste Sneekweek? Naar aanleiding van de leeftijd van onze Sneekweek, vieren we in een negendelige mini-portrettenreeks, het levensplezier van de Sneekweek. Een Sneekweekportretje van een kind, een tiener, twintiger, dertiger,…… , 70-plusser, 80-plusser. En die laatste ís er!

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top