Menu

Legend in Lark

Legend in Lark

Alle jaren

85 jaren Sneekweek is onvoorstelbaar, maar Lark-zeiler Johan Beekman overtreft deze levenslust met zijn zevenentachtig jaar. En het plan is dat dat nog zo blijft. “Nog twee jaar,” zei hij zelf. “Nee! Nog drie jaar. U bent pas in september jarig.” “O ja … dan nog drie jaar,” bedacht hij ook.
Op zijn twaalfde leerde hij het zeilen in een Lark op de Groote Wielen bij Leeuwarden. Samen met een vriend. Hij zeilde in allerlei boten; twee Larken heeft hij gehad. Johan denkt dat één van zijn Larken in de Tweede Wereldoorlog is opgestookt voor verwarming … Vroeger met het gezin had hij ook een kajuitboot, jaren voer hij op een skûtsje en via het skûtsje kwam hij in de afgelopen jaren als schipper in de regatta in het Middellandse zeegebied. Johan was ook deelnemer in de happening met platbodems in New York in 2009.

Johan rondt zijn zeilgenoegen af in de Lark. Hij is ‘Legend’ in termen van de ILCA. En dat mag best even. Want gisteren zei hij nog: “Was ik 25 jaar jonger, dan had ik in een laser willen zeilen.” Dan was hij 62 jaar, Grand Master, jaaaa, inderdaad een broekie. Dan kon hij via Great Grand Master óók in de laser, nu ILCA, Legend worden.

Maar goed dat hij in de Lark vaart, want met zijn maat Johan Klaver heeft de Lark klasse toekomst. De heren bouwen nieuwe Larken en knappen oude op. Dus, wie een oudje of verwaarloosde Lark weet te liggen, meld het!

Johan Beekman en Johan Klaver


Eerlijk Johan Klaver (68) is initiator, gastheer voor de hele club, op het water en op de wal en Lark-bouwer. Maar qua vernuft steekt Johan Beekman hem de loef af. Hij heeft een soort waterscherm in zijn kuip ontwikkeld, waardoor hij na omslaan met zijn boot in anderhalve minuut weer vaart. “Niemand anders kan dat. Maar ze willen er niet aan,” zegt Johan. Alleen Johan’s 96 heeft deze noviteit.

Minstens zo belangrijk, Johan zorgt voor groei van de klasse. Zijn pake-sizzers Warner Sinnige (27) en Jort Hovenga (26) voeren dit jaar hun eerste Sneekweek in de Lark. Onaardig gaat dat beslist niet. Ze vogelen de Lark uit en stralen.

Johan met kleinzonen en dochters met doorkijk over de Larken naar het moederschip van Johan Klaver, waarop de nazit altijd is.


Foto met kleinzonen en dochters met doorkijk over de Larken naar het moederschip van Johan Klaver, waarop de nazit altijd is.

Met twee diskwalificaties aan de broek eindigde Johan Beekman toch maar even op de zesde plaats. Eén diskwalificatie omdat hij de lange baan voer in plaats van de bedoelde rode. “Voor de lange baan was geen prijs.”

Johan, we stoppen nog langgggg niet met Sneekweek-varen, jij bent een legendarisch voorbeeld van een levenlang zeilfit, dankjewel!

Nawoord ‘Alle tijden’

Volgend jaar verder. Want de beloofde leeftijdscategorieën kwamen niet alle aan bod en onvoldoende vrouwen. Er waren vijf totaal verschillende Sneekweek-portretten, maar alle met elementen die je ook op je eigen ervaringen betrekt, die fijne en trotse herinneringen oproepen en fantasie en zín, zín in 2023, zín anderen erbij te betrekken, meedoen, meemaken, kom erbij!

Tót volgend jaar!

Annechina

Legend in Lark

De bonte Sneekweek’ers range 'Alle jaren' door Sneekweek en ILCA zeilster Annechina de Jong.

De 85ste … bijzonder! Overtreffen wij, Sneekweek-deelnemers, de Sneekweek met zijn 85 jaar? Heb je ook ervaren; drie jaren elkaar niet gezien en je ziet en spreekt elkaar nu weer en het is, alsof het was, op een dag in de 84ste Sneekweek? Naar aanleiding van de leeftijd van onze Sneekweek, vieren we in een negendelige mini-portrettenreeks, het levensplezier van de Sneekweek. Een Sneekweekportretje van een kind, een tiener, twintiger, dertiger,…… , 70-plusser, 80-plusser. En die laatste ís er!

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top