Menu

Benidorm Bastards

Benidorm Bastards

Alle jaren

Je kunt er niet om heen, dat blauwe Waarschip in de hoek van de middelste haven. Een kenmerkend Sneekweek-moederschip, rommelig en gemoedelijke gezellig. Je kijkt naar Dirk van Keulen (23), Sten van Kleef (22), Douwe Weijschedé (23) en supporter uit Hengelo en Delden.

Bekeken worden en bekijken. “Daar hebben wij ook de plek voor. Beetje gluren door de ramen.” Neem zondag, een gékkenboel op het eiland. Al hebben ze de leeftijd, ze blijven bij de boot, gezellig hoor. Douwe: “We beschermen de boot.” ”Het is erfgoed, ” vult Sten aan.

“Wij zijn de Benidorm Bastards van onze generatie op het starteiland.” Jonge Y’ers met Sneekweek-leven. Douwe was als kind erbij omdat zijn vader Regenboog zeilde. Dirk zeilde hier vanaf zijn zesde met zijn broer en later ook met zijn neef Sten in de Flits die opa had gebouwd; ook de opa van Sten; de jongens – jonge mannen - zijn neven.


Vanaf hun vijftiende lagen ze met een boot in de Houkesloot voor de zuip in de stad. “Dat doen we niet meer.” Rust, Racen en Regelmaat is nu het ritme van de Sneekweek. Zeilen, napraten, drankjes drinken, barbecueën, drankjes drinken, dan is het rond 23:00 mooi geweest, te kooi, slapen, opstaan, een wandeling op de vaste wal en weer ‘racen’, drankjes, …. Dagen met uitstel zijn een weldaad voor de heren: het drinken begint dan later op de dag. “Want als we volgens het startrooster zeilen, gaat het ook wel hárd.”

Laten we zeggen dat dit hun vierde Sneekweek op het Sneekermeer is als deelnemers in de Valk 821.

“En hoelang gaan jullie door?” “Tot 87 dus.” (Ze hadden net gehoord dat er een deelnemer is van 87 jaar.) “En hoe ziet die Sneekweek-toekomst eruit?” “Is allemaal uitgedacht,” antwoordde Sten. Captain Dirk licht toe: “Met 6 man willen we eerst een Boog kopen.” Dat roept vragen op. “Wie gaan er dan in varen?” En: “Dus liever een boot dan een huis?”

Jongens, over een paar jaar melden jullie je maar bij het mediateam voor het vervolg.

Morgen het verhaal van de Legend van 87 jaar.

Benidorm Bastards

Lees en bekijk dagelijks de bonte Sneekweek’ers range 'Alle jaren' door Sneekweek en ILCA zeilster Annechina de Jong.

De 85ste … bijzonder! Overtreffen wij, Sneekweek-deelnemers, de Sneekweek met zijn 85 jaar? Heb je ook ervaren; drie jaren elkaar niet gezien en je ziet en spreekt elkaar nu weer en het is, alsof het was, op een dag in de 84ste Sneekweek? Naar aanleiding van de leeftijd van onze Sneekweek, vieren we in een negendelige mini-portrettenreeks, het levensplezier van de Sneekweek. Een Sneekweekportretje van een kind, een tiener, twintiger, dertiger,…… , 70-plusser, 80-plusser. En die laatste ís er!

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top