icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

WK Yngling in 2017 op Sneekermeer

WK Yngling in 2017 op Sneekermeer

Wie als wens heeft om ooit nog eens een keer een Wereldkampioenschap te kunnen varen, heeft hiervoor de kans in 2017. Dan vindt het WK Yngling plaats op het Sneekermeer. Hiervoor kun je een lease-boot bemachtigen van de Stichting nationaal Jeugdzeilplan. De stichting heeft een wedstrijdvloot van 30 Ynglings, veelal eerder olympische boten, die vooral door jongvolwassenen worden geleased.

 

Kenmerkend voor de Yngling-klasse is dat het WK jaarlijks hét hoofdevenement is voor de meeste Yngling-zeilers. “Dat is de vette vis voor de jongelui,” zegt Reinier overtuigd. En na wat rekenwerk voegt hij eraan toe: “En betaalbaar, negen dagen Wk kostte dit jaar nog geen €450,- per persoon inclusief reis- en verblijfskosten. Het zo leuk is om juist met z’n drieën te varen; altijd wel iemand met een bezopen opmerking.” Over een andere boeg pleit Arno voor een mixed team: "Met een dame in het team heb je de juiste gewichtsverdeling en een hele andere kijk op varen!"

 

Tijdens de Sneekweek zijn er veertien Ynglings die deelnemen, een mooi aantal als je nagaat dat er veel zeilers het WK gevaren hebben en evenals anderen ook een bepaald aantal vakantiedagen hebben. Van die 14 boten zijn wel 10 lease-boten, met jonge zeilers die bijvoorbeeld eerder Splash voeren of alleen zeilscholing hebben genoten. De Stichting Nationaal Jeugdzeilplan is effectief in het werven en behouden van wedstrijdzeilers die meenden gestopt te zijn vanwege de studie bijvoorbeeld.

 

De aanwas en groei binnen de Yngling-zeilers gaat als een speer. Ervaren Yngling-zeilers helpen nieuwkomers in hun Yngling-handling. Niet alleen spontaan, maar ook georganiseerd. Nieuwsgierigen kunnen zich onder anderen via de website of Facebook van de klassenorganisatie aanmelden voor een opstaptraining. Zo'n opstaptraining is altijd gekoppeld aan een evenement met sociaal gebeuren zodat de Yngling-geïnteresseerden eveneens het fanatisme van wedstrijden en de gezelligheid op de wal meemaken. Zo was er gister één met vijf gericht geïnteresseerden, zeilkenners, die zelfs tijdens zo'n eerste keer wel oren hebben naar stagspanning en ontspanning cadeau kregen: een barbecue.

 

Het zal wel druk worden op www.Yngling.nl. Want wie dat WK op Sneek in 2017 wil varen moet rap een lease-Yngling bemachtigen om te trainen voor de kwalificatiewedstrijden.