icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Vrijwilliger van de dag - Zaterdag: Harmen Bouwstra

Vrijwilliger van de dag - Zaterdag: Harmen Bouwstra

“Vrijdag is in principe de leukste dag van het jaar. Het takelen van de boten de dag voor de sneekweek is het leukste, want iedereen is hoopvol gestemd en heeft hoge verwachtingen.” Dit vertelt Harmen Bouwstra, de takelaar van de wedstrijdboten. Harmen takelde afgelopen drie dagen in totaal 87 boten. Het belangrijkste vindt hij dat je voor de zeilers het eerste ontvangst bent in de Sneekweek.

 

“Het is een grote chaos, dus de afgelopen vijf jaar hebben we de processen steeds verbeterd, zodat het steeds beter loopt. We hebben ook parkeerwachters lopen zij geven instructies, zodat het allemaal in goede banen loopt. Op die manier kan ik me helemaal op het takelen richten. Overzicht hou je door er altijd maar het beste van te maken. De ene zeiler is professioneel en heeft alles voor elkaar en de andere heeft wat meer hulp nodig. Iedere deelnemer heeft een beetje zijn eigen specifieke dingen en bij sommige gaat het erg snel en anderen hebben er meer problemen mee, dus die hebben meer hulp nodig. Je moet je niet al te druk maken, want uiteindelijk vindt iedereen wel zijn weg. Meestal gaat het wel uit zichzelf goed en soms zie je problemen ontstaan, die kun je dan een beetje bijsturen. Je moet je ook niet te druk maken om dingen, want daar maak je alleen jezelf druk mee.”

 

 

Vooral het uittakelen is donderdagmiddag erg bijzonder, dan komen ze allemaal na de wedstrijden tegelijk. Dan moet het dus allemaal heel snel. We hebben daarvoor het ‘turbo takelen’ geïntroduceerd op donderdag en vrijdag doen we ‘service takelen’. Turbo takelen houdt in dat als mensen bij de kraan komen dan moet je boot klaar en gereed zijn om te takelen en de trailer moet in de buurt zijn. Dan moeten ze voor de doorstroming ook meteen het terrein af. Ongeveer 75 van de 87 boten gaan er dan uit, dus dat gaat heel snel. Voor de mensen die dat niet willen is er dus ‘service takelen’, dat houdt in dat er meer tijd is. Ook om schoon te maken en rustig op te ruimen.

 

 

Tekst: Femke Visch