icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Vrijwilliger van de dag | Familie Neijenhuis

Vrijwilliger van de dag | Familie Neijenhuis

44 jaar geleden hebben ze elkaar ontmoet tijdens het zeilen in de Finn, getrouwd, kinderen en tot op de dag van vandaag nog steeds druk met het zeilen. Niet meer in de zeilboot, maar wel in het trainingscentrum ‘de Roerkoning’ en in de rubberboot. Vrijwilligers van vandaag: Hein Neijenhuis, Tineke Neijenhuis en hond Sjouke.
 
Tineke: “We hebben ontzettend lang Stand-by gevaren, daar is het begonnen. Onze jongens zeilden in de Vaurien en onze dochter in de Splash. Wij hadden een rubberboot en toen zijn we gaan varen als Stand-by. Door de Vaurien zijn we ook in aanraking gekomen met de KWS, omdat zij veel op Sneek zeilden en wij graag bij de jongens wilden blijven. Na de Stand-by is Hein nog gaan helpen bij de Vrijdagochtendploeg, het verlengstuk van de Havenmeester. Zij zorgen dat het eiland er mooi uitziet en de klusjes gedaan worden. Het is sinds de laatste jaren echt druk hier en dan is er steeds meer te doen. Zodoende rol je er steeds meer in en help je steeds vaker. Nu helpen we hier in de Roerkoning al vijf jaar mee.”

 


 
“Wat wij elke dag doen? ’s Morgen beginnen we met een groep vrijwilligers in de Roerkoning, dan starten we alles op. Daarna ga ik door naar het mediateam of andere pers om hun te helpen filmen op het water. Ook breng ik mensen naar het startschip of zorg ik voor de bevoorrading van de Roerkoning of de Starttoren. Het wedstrijd comité en de Stand-by hebben rubberboten en ik ben er dan voor alle andere klussen die gedaan moeten worden.” Vertelt Hein.

 


 
Tineke vertelt hoe ze een drukke Sneekweekdag beginnen: “We slapen hier op het eiland op ons moederschip. De wekker gaat om kwart over zeven, dan gaan we eerst zwemmen en daarna een rondje lopen met Sjouke. Om acht uur staan we dan bij de Roerkoning, dan zetten we koffie en ontwaakt het eiland ondertussen. Na de koffie beginnen we met het voorbereiden van de lunch, de soep moet gekookt worden en de broodjes moeten gesmeerd worden.” Waarop Hein aanvult: “Wij zijn er als trainingscentrum echt voor de eerste behoeftes van de zeilers.”
 
Tineke over de Roerkoning: “Inmiddels hebben we ook een team vrijwilligers hier bij de Roerkoning. We letten goed op elkaar als team en de taken zijn goed verdeeld. Het leukste is om dat met elkaar te doen.” Hein: “Het breidt hier ook steeds meer uit, zodat we niet alleen de zeilers faciliteren, maar ook bijvoorbeeld de toeschouwers of jongste kinderen met koffie en stripboeken. Alles wordt vaak door vrijwilligers van de vrijdagochtendploeg gemaakt en onderhouden, het is leuk om daar met een groep mee bezig te zijn.” Tineke: We hopen dit nog jaren te doen. Onze zoons zeilen af en toe ook nog en de kleinkinderen leren nu ook zeilen. Dan hebben we straks de hele familie op het eiland en dat is wel het leukste.”

 

Tekst: Femke Visch