icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Vrijwilliger van de dag | Albert Flokstra

Vrijwilliger van de dag | Albert Flokstra

De gehele periode dat zijn kinderen zeilden in de Flits, Schakel en Yngling was Albert erbij in de stand-by. Daarna gestopt, maar sinds een paar jaar toch weer terug, want hij miste het zeilen. “Het zeilen is fantastisch om naar te kijken en in de stand-by zie je het vanaf zo dichtbij. Het is geweldig om een organisatie zoals de KWS te ondersteunen bij evenementen zoals de Sneekweek.”
 
Hulpverlenen
“Je ziet het vaak wel aan de klapperende zeilen als er iemand hulp nodig heeft. We houden het in de gaten en duurt het te lang dan gaan we er heen om te kijken. Het kan zijn dat er iets aan de hand is, een roer eraf of bootjes die omslaan is iets wat vaak gebeurd. Opvallendere dingen die we zien zijn bijvoorbeeld bootjes die te weinig luchtzakken in de boot hebben, zo zitten de vlonders los, dan zinkt de boot net niet, omdat het hout is. Dat is wel lastig om het dan weer omhoog te krijgen. We slepen ze dan rustig naar de kant en vanaf daar moeten ze zichzelf weer redden met een emmer.”
 
Altijd alert zijn
“Deze week verwacht ik wel dat het rustig wordt, omdat er stabiel een zachte wind voorspelt wordt. Ik denk niet dat er veel mensen om zullen slaan deze week. We moesten gisteren alleen een recreant redden, omdat de mast afgebroken was en de boot op de kop in het water lag. Dat was wel even een pittig klusje. We zijn er in eerste instantie voor de wedstrijdzeilers, maar ook voor anderen die echt hulp nodig hebben. Toch geeft dat ook aan dat we ook met zachtere wind alert moeten blijven, omdat er altijd iets kan gebeuren.”
 
Warm weerbeleid
“Op een dag als vandaag met weinig wind en hoge temperaturen dan letten we vooral op de kinderen. Zij moeten genoeg drinken en daarom hebben wij ook extra flesjes water aan boord. Met veel uitstel zijn zij erg lang op het water en dan vragen we vaak even hoe het met ze gaat en of ze genoeg te drinken mee hebben. Mijn tip is dan ook zoute drop en niet alleen water, maar ook af en toe Rivella of sportdrank.”
 
Getraind
“Ja we worden goed getraind! Tegenwoordig wordt je voor de stand-by opgeleid en krijg je een speciaal diploma. Dit doe je in een weekend waarin je alles leert om het goed te doen, denk hierbij aan het behalen van een AED-cursus en het leren van vaartechnieken en onderkoelingsverschijnselen. Het belangrijkste is dat je verstand hebt van zeilen en het liefst zeiler bent (geweest). Zo kun je goed inschatten wie er hulp nodig heeft en welke slagen boten mogelijk gaan maken, zo kun je goed door een veld heen varen.”