icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Vrijwiliger van de dag – woensdag: Esmé Engelgeer

Vrijwiliger van de dag – woensdag: Esmé Engelgeer

In het dagelijks leven studeert ze verpleegkunde in Leeuwarden en is ze instructeur bij de reddingsbrigade. 21 jaar geleden begon ze bij de reddingsbrigade en door bekende Andree Eefting kwam ze vier jaar geleden bij de KWS als stand-by. De hele dag op het water opletten en mensen helpen, dat is de stand-by. Weer of geen weer ze staan voor de zeilers klaar.

 

“Ik ben vier jaar geleden begonnen bij de KWS. Ze zochten vrijwilligers bij de stand-by en via Andree ben ik er toen ingerold. Wij kennen elkaar via de reddingsbrigade in Leeuwarden.” Verteld ze in de rib met Andree. Vandaag varen ze bij toeval samen. “Ik vaar nu bijna alle evenementen van de KWS, maar de Sneekweek is toch wel het cadeautje van een jaar hard werken. We varen niet in vaste teams, dus het is toeval dat ik vandaag met Andree vaar.

 

“Vandaag zitten we in het gebied tussen het startschip en het starteiland. We zitten ook de hele dag op het water. Een half uur voor de eerste start gaan we het water op en als de laatste gefinisht is dan gaan we er weer af. Waar we vandaag vooral op moeten letten is de vaargeul. We moeten veel boten uit de vaargeul halen. Zij zijn vaak bezig met kleine dingen aan boord en letten dan niet op waar ze varen. Dat kan toch erg gevaarlijk zijn, want die vrachtschepen schuiven wel door.”

 

“Wat je allemaal moet kunnen? Je moet een vaarbewijs hebben. Verder is een EHBO-diploma, een gezond verstand, boten- en mensenkennis ook wel handig. Ik heb ook de cursus gedaan bij de KWS voor de stand-by. Daar moesten we in april even zwemmen om te voelen wat zeilers voelen die omslaan in het begin van het seizoen. We kunnen iemand die al een kwartier zwemt niet laten zwemmen, want je raakt snel onderkoeld. We houden de hele dag de zeilers in de gaten en helpen waar nodig.”

 

Tekst: Femke Visch