icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Verjonging in de 30 m2 doet de klasse leven. Toch?

Verjonging in de 30 m2 doet de klasse leven. Toch?

De eerste klassen zijn net van start gegaan en ik heb een afspraak met jeugdteams van de 30m². De 30 van stuurman Erwin Pol, Paul Bootsma en Michiel de Boer en de 25 met stuurman Danny Röfekamp, Rick Nacken en Alwin Lockhorn. Als ik begin over de verjonging in de 30m² krijg ik als reactie; “Ik voel me momenteel wel 50”. Tja, dat kun je verwachten wanneer je de heren uit bed trommelt na de schuimparty.

 

De 30m² is een klasse die al jaren vertegenwoordigd is op de Sneekweek. Er is echter een groot verschil ten opzichte van vorige jaren: de gemiddelde leeftijd. Deze is door de komst van twee teams van onder de 30 flink gedaald. Stuurman Johan Schootstra vertelt: “Het is heel leuk dat we nu wat verjonging in de klasse hebben. Het zorgt voor nieuw leven in de klasse en het is helemaal leuk dat ze het ook zo goed doen.”

 

Het team van Stuurman Erwin Pol heeft de eerste wedstrijd een paaltje gevaren en gevolgd door een 2 en 4. Hij vertelt: “Het is niet dat we zomaar winnen hoor. De andere teams zeilen al jaren samen en hebben zo hun maniertjes ontwikkeld. Het is een leuke groep vrienden bij elkaar, maar op het water gaat het er wel fanatiek aan toe.” Hij vertelt dat gisteren bij de huidige nummer 1 de gaffel al brak voor de start. Toen hebben ze snel een gaffel geleend en waren ze nog net op tijd voor de start.

 

Het team van Danny Röfekamp heeft de boot aangeboden gekregen van Jan Lubbert Bos, de voorzitter van de 30m² klasse. Dit is niet de eerste keer dat ze in deze boot varen, want vorig jaar hebben ze het Houtevenement ook gevaren. Na het succes op dit evenement hebben ze besloten om dit gehele seizoen met de boot te varen. “Het is heel leuke boot, met 2 trapezes en veel wedstrijden. Het is ook best fysiek, vooral met harde wind. Dan vecht onze voordekker Alwin als een leeuw met de Spi”.

 

Naast deze verjonging is de klasse ook bezig om de boot een make-over te geven. Zo zijn ze bezig met de ontwikkeling van een nieuwe kiel en nieuw roer. Op dit moment heeft de 18 een test versie van beide op de boot. Na dit seizoen wordt er geëvalueerd of dit de vaareigenschappen heeft verbeterd. Mocht dit succesvol zijn, dan wordt het voor de gehele klasse ingevoerd.