icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Vaurienzeilers Jelmer en Jorrit: Dit jaar geen 2de plaats!

Vaurienzeilers Jelmer en Jorrit: Dit jaar geen 2de plaats!
Woensdag 24 juni 2015

 

Jelmer Yntema en Jorrit Bonnema gaan dit jaar met het blauwe bord naar huis. In ieder geval doen ze er alles aan. De twee Vaurienzeilers hebben hun focus helemaal gelegd op de Sneekweek.

 

Ruim 5 jaar zeilen ze samen in een klasse die weer helemaal bloeiend is. Sterke en diverse teams. Altijd een vol deelnemers veld. Zeilers die internationaal ook voorin meezeilen. Dat is de Vaurien anno 2015.


Dit jaar hebben Jelmer en Jorrit de openingswedstrijden gewonnen op Sneek, daarnaast was er continu strijd met Michiel Sickler en Kristy de Leeuw, die dit seizoen al veel evenementen hebben gewonnen en ook de Kleine Sneekweek. Maar als het aan de fanatieke Friezen ligt gaan hun concurrenten de 80ste editie niet winnen.


Sinds maart dit jaar zijn Jelmer en Jorrit bijna elke zaterdag en zondag al aan het trainen. Daarnaast zijn ze gestart met vrijdagavond trainingen die worden gegeven door niemand minder dan Thijs Kort. Boothandeling en focus staan dan centraal. De trainingen worden ook geanalyseerd met videobeelden, om hun prestaties nog verder te verbeteren. Dat de trainingen vruchten afwerpen is wel te zien. "De 3 teams die de training volgen zijn altijd in het totaalklassement 1, 2 en 3 geëindigd” meldt de 20-jarige Jorrit.

 


Dat Michiel en Kristy ook de vrijdagavond trainingen volgen maakt het alleen maar spannender. We zullen dus een geweldige strijd zien deze Sneekweek tussen deze twee teams. Jelmer en Jorrit presteren het beste met windkracht 5/6 en varen dan ook vaak naar een 1ste plek "We zijn het zwaarste team en het langst bestaande team. Daardoor kunnen we de boot goed controleren en daardoor het overzicht bewaren. Maar we zijn ook goed met windkracht 1, lekker vlaagjes zoeken en ver vooruit denken.” verteld Jorrit die nu wel eens zijn traditie van eeuwige 2de wil doorbreken. Elke Sneekweek zover hij kan herinneren is hij 2de. In de Flits als bemanning, daarna als stuurman en nu als bemanning in de Vaurien.


Samen met Jelmer, zijn 19-jarige stuurman is Jorrit volledig gefocust op de winst. "We hebben dezelfde mindset en vullen elkaar goed aan. Er is altijd een goeie sfeer in de boot waardoor het zeilen een stuk makkelijker wordt”.


En de uitdaging wordt nog groter. Dankzij de Vaurien kan de Sneekweek nog meer internationale deelnemers verwachten. Hun WK loopt direct over in de Sneekweek. En dat kan prima doordat deze nu weer eens in Nederland wordt gehouden en op Sneek. Ruim 80 teams uit 10 verschillende landen strijden tegen elkaar op het door ons zo bekende wedstrijd water. Doordat de twee evenementen zo dicht achter elkaar zitten verwacht het Vaurien bestuur wel dat er verschillende buitenlandse teams blijven plakken om het unieke van de Sneekweek zelf mee te maken.


Wij zijn erg benieuwd of Jelmer en Jorrit hun stijgende lijn doorzetten en daarmee ook goed gaan scoren tijdens het WK. Houd de 36337 goed in de gaten, uiteraard ook in de Sneekweek.

Meekijken met een training van Jelmer en Jorrit? Check deze video van vorige maand.