icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Steigerverhalen | Sneekweek-intravieringen!

Steigerverhalen | Sneekweek-intravieringen!

Elk jaar geven Rob Aukema en Jan Tekstra, O-jol-zeilers, elkaar op 4 augustus een blik van gedeelde verjaardag en dat is genoeg. Kinderverjaardagen worden weids gevierd op het Starteiland maar die vijftigplussers …. Voor de zekerheid had Jan wel een appeltaart gehaald en inderdaad trok die verjaardagsvisite aan. Jan’s levensvriendin, Claire, kwam 3 augustus om zijn verjaardag in te luiden en na een stevig appeltaartontbijt vertrok zij zondagochtend naar vaste wal om aan het werk te gaan.

 

Bij treffen op de slipway bij de Roerkoning zei Jan: “En vandaag ben ik ook jarig.” Na een fractie twijfeltijd, vroeg ik toch brutaal: “En wat is je leeftijd nu dan?” “Vijvenvijftig.” “O.” Waarop Jan direct weer reageerde: “Dan moet je zeggen: ‘Zó! Dat kun je niet zien’.” Ja! Daar doe ik niet aan: populistisch, sociaal gewenst gedrag.

 

 

Ook al zat Jan moederziel alleen bij zijn camper op zijn verjaarmiddag - nota bene aan het werk - zijn verjaardag was al feest! Zijn zeilvriend Hans de Haas uit Oudega had in de zondag vroegte voor hem de gewenste O-jol-mast naar het starteiland gebracht en voor de tweede keer in korte tijd demonteerde en monteerde Hans voor en met Jan de O-jol-mast naar aanleiding van best wel een verwende mastwisselwens van Jan. “Ik zie het als een verjaardagscadeautje”, terwijl nuchtere Hans het, zeker weten, gewoon uit enthousiasme voor zijn vriend deed.

 

“Van de jongens van het zeilen had ik een biertje. En ik heb genoten, lekker gezeild met ‘frutselwind’.” Van zijn oudste zoon en zijn vriendin kreeg hij o.a. twee grote zakken doppinda’s. “Daar is hij dol op.”

 

“Ik doe er wel heel laconiek over, maar ik vind het wel altijd leuk dat mensen even komen of bellen of zo. Al rond vieren in de middag resumeerde Jan: “Kort samengevat: als verjaardag eigenlijk perfect. Lekker zeilen, slap ouwehoeren …”

 

Op de niet te stuiten energie van de Útlopers en SMÛK buitelden intrafeestjes over elkaar heen: Schotten op visite, zes feestvierders uit Breda op hun eerste Sneekweek, een anker weer ‘te plak’, de jaarlijkse gezinsreünie van Klaas van der Duim, Tryntsje Postma, Anna, Jelle, Marijke en Berber, veertig jaren samen Sneekweek voor Rixt, Heddaen Tryntsje en René Houben ging nog even naar Bas Krikke (30 m2): óók jarig.

 

Tekst: Annechina de Jong