icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Steigerverhalen | 12-Voetsjol 380 met faam

Steigerverhalen | 12-Voetsjol 380 met faam

Wist je dat vroeger de 12-Voetsjol was, wat nu de Optimist is? Dé opleidingsboot. Tom Reyers, twee maanden geleden overleden, kreeg op zijn elfde de 12-Voetsjol.

 

De boot is inmiddels 83 jaar oud en zo oud is Tom Reyers geworden. Tom zeilde tot ca. 10 jaar geleden ‘alle’ evenementen in het land: de Hollandweek, Kaagweek, Sneekweek, ….

 

In 1958 in de Sneekweek voer Tom vanaf het Starteiland voor een wedstrijd, maar had hij de wind verkeerd ingeschat, het woei te hard. Hij pikte toch nog snel een bemanning van de wal, Bertie Sikkes uit Sneek. Nooit weer heeft hij haar laten gaan. Als een sprookje trouwden Tom en Bertie, stichten een gezin en voeren lang en gelukkig over de Nederlandse wateren.

 

 

Tom’s uitvaart ging met jol en wagen. De kist waarin hij lag opgebaard, leggen ze met zes man in de Jol. En zo hebben ze hem naar het crematorium gebracht.

 

Met de Vlootschouw hebben Rieks en moeder Bertie de 12-Voetsjol 380 gevaren als eerbetoon aan Tom, door Bertie’s stad. “Mijn vader is een legende in de jollenclub. Acht keer werd hij Nederlands Kampioen. Hij is de enige die dat heeft gepresteerd. Vijf jaar geleden zat hij als laatste in de jol op het Eeuwfeest van de 12-Voetsjol met wel honderdvijvenzeventig jollen. Hij voer toen met zeven andere nog levende kampioenen, de kampioenswedstrijd op 78 jarige leeftijd.

 

Op zes, zeven, acht, negen jarige leeftijd heeft Rieks eerder de Sneekweek gevaren als bemanning bij zijn vader. In de Jol natuurlijk. “Als je meeging, werd je altijd aardig door de boot gedirigeerd. Ja, dat ging d’r óp. Ongeveer tien jaar geleden ging Rieks de jol sturen en bemande zijn vader wel eens bij hem. “Toen kon ik hem alle kanten van de boot laten zien en dat vond hij wel prima.”

 

Nu zijn Rieks en Jolande na al die tijd voor het eerst weer in de Sneekweek. Rieks zeilt Jol, zoon Pieter (13) vaart RS Feva, zoon Thomas vaart Optimist en dochter lief (7) is op zeilkamp in Balk. Jolande is verbaasd over de happening: “Wát een ménsen! En organisatie” Dit zegt ze nog vóór Hardzeildag. Over het zeilen zegt Pieter: “Beetje bijzaak.” Dertien jaar, om 03:00 uur gaan slapen en hoe korter de slaap, des te beter de prestaties. “En? Gaan jullie volgend jaar weer?” Vertwijfeld reageert Jolande toch openlijk: Nou … we hebben het de kinderen nog niet gevraagd. Ik vind het zo wel een succes moet ik zeggen.” Wij weten genoeg!

 

Foto: Het gezin Reyers uit Nijmegen met zeilvrienden aan boord van het schip dat al 47 jaar in de familie is. Ze geníéten op hun eerste Sneekweek.

 

Tekst: Annechina de Jong