icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Sneekweeker van de dag: Gerhard Bouma

Sneekweeker van de dag: Gerhard Bouma

Tijdens de Sneekweek is er elke dag iemand die in het zonnetje wordt gezet. De titel Sneekweeker van de woensdag, wordt gegeven aan Gerhard Bouma. Gerhard is al een aantal jaren een graag geziene vrijwilliger binnen de KWS.

 

Startcomputer

Naast het besturen van de Roekoepolle doet Gerhard ook nog veel andere klussen. Zo heeft hij kort geleden het startsysteem onder handen genomen. “Ik heb een aantal jaar geleden de startcomputer gemaakt. Dit is de 2de Sneekweek dat we hiermee starten.” Het leek hem een goed idee om de startcomputer met een laptop te laten communiceren. De zeilers vragen namelijk de laatste tijd steeds meer om recentere updates over de startprocedure. “Het startrooster zit in de startcomputer. Die blijft de baas. De startcomputer doet tenslotte ook de toeters.” Dit systeem geeft klassennummers, naam en tijd mee aan de laptop. Als er een onderbreking plaatsvindt, stuurt hij automatisch een bericht naar Twitter over de stand van zaken. ”Het enige wat er nog handmatig moet worden ingevoerd, is de baan en het racenummer. Dit kan de computer natuurlijk niet weten.” Op dit moment is het wedstrijdcomité gestopt met dit automatische systeem. “Het gaf net iets te veel belasting aan het comité mee. Een nieuw systeem heeft altijd een aantal kinderziektes. Deze halen wij er weer uit en we gaan met de Sluitingswedstrijden weer proberen het systeem te gebruiken.” Het Twitter domein waar alle updates vanaf het startschip op komen te staan is @roekoepolle.

 

Staan voor wal en veiligheid

Gerhard staat met de Sneekweek eigenlijk alleen maar op de toren. “Mijn verantwoordelijkheid tijdens de Sneekweek is eigenlijk: alles wat er op het eiland speelt. Ik coördineer vanaf de toren naar verschillende partijen op het water.” De partijen die met Gerhard communiceren zijn onder andere het Startschip, de stand-by en de verschillende weermannen. “De stand-by regelt steeds meer dingen zelf. Ze hebben een duo systeem ontwikkeld. Er staat altijd een coördinator van de stand-by vanaf de toren alles in goede banen te leiden.” Hierdoor heeft Gerhard bijvoorbeeld meer tijd om het weer in de gaten te houden. “Ik heb een onweerssysteem op mijn telefoon staan. Als er in een straal van 50 kilometer een blikseminslag heeft plaatsgevonden, krijg ik een smsje. Als het dichterbij het Sneekermeer komt, worden de smsjes dringender.” Als Gerhard daarnaast nog tijd over heeft, pakt hij alle overgebleven klusjes op in de toren. “Dan denk je dat je even vrije tijd hebt, maar er is altijd wel een klusje dat even geklaard kan worden op de toren.” Bij deze kunnen wij met zekerheid zeggen dat Gerhard de titel Sneekweeker van de dag dik verdiend!