icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Sneekweeker van de dag: de ervaringsdeskundige

Sneekweeker van de dag: de ervaringsdeskundige

11 jaar was ze tijdens de 1ste Sneekweek. De inmiddels 91-jarige mevrouw Carla Breunings-Mulder heeft alle 80 Sneekweken meegemaakt. 

 

Op haar 12de mocht ze voor het eerst meezeilen en tot haar 65ste heeft mevrouw Breunings-Mulder fanatiek wedstrijd gezeild, in de Valk. Nooit sloeg ze een Sneekweek over. Niet als deelnemer, maar ook niet daarna, toen ze als supporter van haar dochter naar het Starteiland kwam. 

 

De mooiste Sneekweek is nog steeds die van 1986, toen wijlen haar man, Max C. Breuning, benoemt werd tot Schipper in de orde van de Sneeker Pan. 

 

In die 80 jaar is er niet heel veel veranderd, zegt mevrouw Breunings-Mulder. Hooguit de hoeveelheid deelnemers. "Het eiland was vroeger niet meer dan een grasland met prikkeldraad en je moest de boeren betalen om van het ene naar het andere perceel te mogen." De boten lagen overdag in het riet geprikt en 's avonds ging iedereen naar de haven in de stad. "De nachten waren wel wat rustiger. Eerst dansen in het Amacitia en daarna een drankje doen bij Pisa, om vervolgens, in de boot waar je ook de wedstrijden in zeilde, te gaan slapen."

 

Gevraagd naar de Sneekweek in 1 zin antwoord mevrouw Breunings-Mulder: "Wedstrijdzeilen". "En nu de wedstrijden volgen en de gezelligheid, maar als het had gekunt had ik heel graag nog eens meegedaan aan een wedstrijd."