icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Sneekweek-, SKS-zeilers

Sneekweek-, SKS-zeilers

Dat zijn er nogal wat. En de trend zet zich voort! ‘kleine’ Sneekweek-zeilers worden ‘grote jongens’.

 

Door het samenvallen van Sneekweek en SKS-Skûtsjesilen verschoof het perspectief waarin wij het skûtsjesilen beleefden. Met trots dachten we aan Skûtsje-skippers, adviseurs en bemanning die ‘uit de Sneekweek komen’: Thijs Kort, adviseur op Langwar; Tom Otte, adviseur bij Akkrum en nog veel meer heren. Ook heren die van groot naar klein gingen. Bijvoorbeeld Klaas Struiksma kocht een 16 m2 toen hij bemande op de Sneker Pan, om inzichtelijk een betere en zelfstandige zeiler te worden.

 

Ale Jonker stuurde de jongste tirion in de Sneekweek deze hardzeildag weer naar de tweede plaats, waarna hij direct met zijn gevolg per ‘watertaxi’ naar De Heale Moane ging, naar schipper Klaas Westerdijk. Klaas’ prestaties in Sneekweken waren niet overweldigend, maar hij, jonkie van 27 jaar, schopte het met ca. 10 Sneekweken en ervaring in Flits, Schakel, Pampus en 16 m2 wel tot Skûtsjeskipper. In 2015 is hij op een Sneekweek-dag wel eens winnaar geworden, met dank aan Erik Kort. In 2014 voeren Klaas en Erik eens samen de Oliebollenrace. “Toen heeft Erik mij zoveel tips en trucs gegeven in de 16m2, dat ik de zomer erop het toepaste en hem één keer eraf kon varen,” vertelde Klaas vrolijk.

 

Voor deze gelegenheid heb ik in alle hectiek, nog iets ‘overloop-informatie’ per app verzamelt van Tammo Oosterhof, adviseur bij Grou. (Er zullen laserzeilers zijn, die hem níét missen.) Hij is voor de twaalfde keer adviseur op Grou, waarvan tien keer op het podium en daarvan drie keer als kampioen.

 

Tammo vindt het “prachtig om in contrast tot een snel wendbaar schip als de laser of valk, met een log schip als een skûtsje, tóch een succesvolle tactiek te vinden! En met vijftien man op een schip is een ultieme vorm van teamsport. Voor mij was skûtsjesilen ook een uitdaging om in hele andere rol te zitten. Zowel in mijn werk als bankdirecteur, zelf aan het roer, ben ik geheel 'eigen' baas. En met skûtsjesilen heb ik dat niet helemaal. De schipper is eindverantwoordelijk. Gelukkig zijn we het vaak eens, maar toch...”

 

“Vandaag voer ik het meer al op, toen de Sneekweek nog bezig was en dat vind ik dan wel even lastig. Het voelt raar. Als ik niet mee kan doen aan de Sneekweek mijd ik die.” Tammo voelt dan pijnlijk confronterend dat hij de Sneekweek mist.

 

In de aaneengeregen jaren skûtsjesilen heeft Tammo toch in 2008, 2010 en 2015 de Sneekweek volledig gevaren in de laser en hoofdprijs gewonnen. In 2013 en 2014 voer hij een lang weekend met Loes de Bruin en Annet Metz in de Yngling. “Helaas konden we in 2014 niet verder, omdat we geen vrije dagen meer hadden: we lagen op kop na dat weekend.”

 

Misschíén kunnen wij voor dit wedstrijdseizoen nog iets leren van Tammo’s successen. Peper maar in: “Je grootste tegenstander ben je altijd zelf, geldt voor het zeilen in het algemeen.”

 

Tekst: Annechina de Jong