icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

iconInschrijven

INSCHRIJVEN

Inschrijven Sneekweek

Sneekweek-, SKS-zeilers

Sneekweek-, SKS-zeilers

Dat zijn er nogal wat. En de trend zet zich voort! ‘kleine’ Sneekweek-zeilers worden ‘grote jongens’.

 

Door het samenvallen van Sneekweek en SKS-Skûtsjesilen verschoof het perspectief waarin wij het skûtsjesilen beleefden. Met trots dachten we aan Skûtsje-skippers, adviseurs en bemanning die ‘uit de Sneekweek komen’: Thijs Kort, adviseur op Langwar; Tom Otte, adviseur bij Akkrum en nog veel meer heren. Ook heren die van groot naar klein gingen. Bijvoorbeeld Klaas Struiksma kocht een 16 m2 toen hij bemande op de Sneker Pan, om inzichtelijk een betere en zelfstandige zeiler te worden.

 

Ale Jonker stuurde de jongste tirion in de Sneekweek deze hardzeildag weer naar de tweede plaats, waarna hij direct met zijn gevolg per ‘watertaxi’ naar De Heale Moane ging, naar schipper Klaas Westerdijk. Klaas’ prestaties in Sneekweken waren niet overweldigend, maar hij, jonkie van 27 jaar, schopte het met ca. 10 Sneekweken en ervaring in Flits, Schakel, Pampus en 16 m2 wel tot Skûtsjeskipper. In 2015 is hij op een Sneekweek-dag wel eens winnaar geworden, met dank aan Erik Kort. In 2014 voeren Klaas en Erik eens samen de Oliebollenrace. “Toen heeft Erik mij zoveel tips en trucs gegeven in de 16m2, dat ik de zomer erop het toepaste en hem één keer eraf kon varen,” vertelde Klaas vrolijk.

 

Voor deze gelegenheid heb ik in alle hectiek, nog iets ‘overloop-informatie’ per app verzamelt van Tammo Oosterhof, adviseur bij Grou. (Er zullen laserzeilers zijn, die hem níét missen.) Hij is voor de twaalfde keer adviseur op Grou, waarvan tien keer op het podium en daarvan drie keer als kampioen.

 

Tammo vindt het “prachtig om in contrast tot een snel wendbaar schip als de laser of valk, met een log schip als een skûtsje, tóch een succesvolle tactiek te vinden! En met vijftien man op een schip is een ultieme vorm van teamsport. Voor mij was skûtsjesilen ook een uitdaging om in hele andere rol te zitten. Zowel in mijn werk als bankdirecteur, zelf aan het roer, ben ik geheel 'eigen' baas. En met skûtsjesilen heb ik dat niet helemaal. De schipper is eindverantwoordelijk. Gelukkig zijn we het vaak eens, maar toch...”

 

“Vandaag voer ik het meer al op, toen de Sneekweek nog bezig was en dat vind ik dan wel even lastig. Het voelt raar. Als ik niet mee kan doen aan de Sneekweek mijd ik die.” Tammo voelt dan pijnlijk confronterend dat hij de Sneekweek mist.

 

In de aaneengeregen jaren skûtsjesilen heeft Tammo toch in 2008, 2010 en 2015 de Sneekweek volledig gevaren in de laser en hoofdprijs gewonnen. In 2013 en 2014 voer hij een lang weekend met Loes de Bruin en Annet Metz in de Yngling. “Helaas konden we in 2014 niet verder, omdat we geen vrije dagen meer hadden: we lagen op kop na dat weekend.”

 

Misschíén kunnen wij voor dit wedstrijdseizoen nog iets leren van Tammo’s successen. Peper maar in: “Je grootste tegenstander ben je altijd zelf, geldt voor het zeilen in het algemeen.”

 

Tekst: Annechina de Jong

iconWeather

Weerstation

Het actuele weer in Sneek

iconWedstrijden

UITSLAGEN

82e Sneekweek

iconPhoto

Fotoalbums

Sneekweek 2017

Twitter @kwssneek

KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Gevonden voorwerpen: een jollenbroek van Imhoff en een set sjorbanden. Vandaag af te halen bij de kraan. Daarna gaat het in de container
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Protest 46 Pampus 426 vs 304 wordt om 18:25 behandeld in het Wedstrijdcentrum van de KWS. Getuige Pampus 364
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Heropening protest 39 Pampus 459 vs Pampus 363 gepland om 17:45 in het Wedstrijdcentrum van de KWS. Getuige dhr M. Heineke
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Verzoek om verhaal van Valk 753 is gepland om 16:45 in het Wedstrijdcentrum van de KWS. Getuige Valk 498

Twitter @Sneekweekzeilen

Sneekweek
RT @KWSSneek: Hoofdprijs winnaars graag zo snel mogelijk na de finish melden bij de starttoren. #gefeliciteerd #prijsuitreiking
sneekweek-app-icon

De Sneekweek App

Download hem nu!

youtube-small

YouTube kanaal

SneekweekZeilen

icon_Zeilen_def

Zeilen

Mediapartner vd Sneekweek