icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Sneekweek na vlootschouw met een knal van start

Sneekweek na vlootschouw met een knal van start

Wat is typisch voor de vlootschouw? Wedstrijdboten is een veelgehoord antwoord. Maar ook: mannen in roze broeken, veel bier en de geur van sigaren. De Sneekweek 2016 is vrijdagavond officieel van start gegaan met de traditionele vlootschouw. 

 

-- Bekijk hier een fotoimpressie van de vlootschouw --

-- Video onderaan dit bericht --

 

Kinderen gluren onder de openstaande brug door. Op handen en knieën kijken ze naar de stoet voorbij varende wedstrijdschepen. De lucht achter de Sneeker Waterpoort kleurt langzaam roze, de verlichte wedstrijdboten steken daardoor extra mooi af.

 

De Sneker Pan is dit jaar niet aanwezig tijdens de vlootschouw. De Skutsje-competitie is namelijk nog in volle gangen. Ook de boot van het jaar, het 56-meter lange schip prinses Maxima vaart niet mee. Het schip is zo lang dat het niet door de grachten past. 

 

,,Als je het een keer hebt gezien weet je precies hoe het gaat’’, zegt een blonde vrouw tegen haar buurvrouw. Erg is dat volgens haar niet. De vlootschouw hoort er gewoon bij en is ondertussen een traditie geworden. 

 

Nadat de brug bij de Waterpoort weer dicht is klinkt er plots harde muziek. En dan: het vuurwerk waar de meeste toeschouwers op hoopten. Gegil en gejuich. Bij de meeste mensen komt de telefoon direct uit de broekzak om het geheel te filmen. Er wordt gedanst.

 

Gedanst wordt er de komende dagen nog wel meer in Sneek en op het starteiland. De Sneekweek duurt net als vorig jaar tien dagen. ,,Zie het als een feestweek met twee weekeinden’’, zei Hayo Apotheker, burgemeester van Sudwest-Fryslan vrijdagavond daarover tijdens de benoeming van de panschipper. 


De eer dit jaar is aan Beer van Arem. Hij krijgt deze benoeming voor zijn verdiensten voor de wedstrijdzeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek.

 

De Sneekweek trekt naar verwachting 200.000 bezoekers. Op het Sneekermeer doen 1800 deelnemers mee. Liefst 775 boten verschijnen aan de start.