icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Nieuwe opvolger van Pieter-Jan?

Nieuwe opvolger van Pieter-Jan?

Op dag 5 van Sneekweek 2016 zijn nog vier boten ongeslagen. Één daarvan is Finn NED 94 met stuurman Tijmen van Rootselaar. Voor één van de vijf prijsuitreikingen versliep hij zich, maar woensdag deed hij weer zijn petje af bij het in ontvangst nemen van zijn dagprijs.

 

De Sneekweek is voor Tijmen zo vanzelfsprekend, dat hij het niet eens noemt in zijn opsomming van belangrijke Finn-evenementen: het ONK op Medemblik, Loosdrecht en dit jaar de jubileumwedstrijden op Harderwijk in het kader van 55 jaar Finn Club Holland. Op de Randmeren is de Finn een populaire boot. Tijmen is nu 21 jaar, verreweg de jongste Finn-zeiler in de ‘grote mannen-boot.’ De één na jongste is Daan, 29 jaar en de oudste Finn-zeiler zal rond de 70 jaar zijn. “Mijn voordeel is mijn conditie en souplesse. De ouderen zijn waarschijnlijk tactischer.”

 

Voor Tijmen is de Finn al heel gewoon. Hij vaart ‘m al vanaf zijn 17e en gaat vandaag in deze klasse zijn víérde Sneekweek-bord winnen. Hij hoeft niet meer te varen, maar dat vind hij veel te leuk. Natúúrlijk vaart hij ook de laatste race.

 

Tijmen is vanuit de Splash in de Finn beland. Hij woog toen ongeveer 70 kg. Hij is heel licht voor de klasse waarin 95 kg lichaamsgewicht ideaal is. “Pieter-Jan is 100 kg,” noemt Tijmen ter vergelijking. Pieter-Jan Postma is hét voorbeeld voor de Finn-zeilers. De heren hebben ook wel met elkaar getraind en tegen elkaar gevaren en “Pieter-Jan is heel gewoon”; hij geeft op de wal spontaan uitleg van verbeterpunten in de race. Natuurlijk volgen de Finn-zeilers op Sneek de olympische races van PJ.

 

Hopelijk ontfutselt de speaker van vanavond Tijmen of hij Pieter-Jan wil opvolgen. Dat zou wat zijn!