icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Nieuw! In de vaart genomen

Nieuw! In de vaart genomen

Ale Jonker vaart meer wedstrijden in de Tirion21 van Annechina de Jong dan zij zelf. Niet omdat ze zelf niet wil; wel omdat ze zelf ook laser wil varen. Ook vaart ze graag in een makkelijkere en socialere, tiptop Tirion. Toch doet ze het onderhoud eraan ook liever niet, dat doet Ale. In ruil voor zijn bootwerk en betaling van verzekeringspremie en startlicentie, stuurt hij haar Tirion in wedstrijden die hem boeien, zoals de Sneekweek.

 

Maar Ale kreeg de eervolle taak ‘adviseur op De Heale Moane’ en móést wel ‘op Grou farre, yn de earste wedstriid fan it SKS-skûtsjesilen’. Zo stuurde Annechina haar gloednieuwe ‘40’ met een voorlopige startlicentie. Het wedstrijdtuig was nog niet gebruikt en tijdens de wedstrijd heeft Henk Molenmaker wel zes keer een val opnieuw strakgetrokken. Nieuwigheid. De ‘baggerstart’ valt helaas onder ‘stommiteit’, evenals een bak water binnen varen bij een overstagmanoeuvre. Ook klooiend hinderen bij boei 5 en nog wat van die dingen vielen daaronder. “Nee, deze eerste wedstrijd, was niet zoals we willen verwachten van de jongste boot.”

 

“Niet dat het slecht ging hoor. ’t Was ook goed! En kicken: “Yésss!”, páts! Marika Postma trok direct de fokkenschoot los om overstag te gaan; dat was niet … ’t was een yell.”

 

Voor vier dagen neemt Ale het stokje over van Annechina. ’t Zegt nog allemaal niks; een nieuwe boot, stuur-wissel, sks-adviseur … Hij deed het overigens wel goed; de Heale Moane werd derde.

 

 

De Tirion klassenorganisatie heeft zijn Sneekweek-klassenorganisatie-borrel gisteren al gehad.

Toch geruststellend dat Maarten van der Eijk toen relativeerde: “Iedereen maakt fouten. Alle zeilers maken fouten. Degene die de minste fouten maakt, die wint!”

 

Tekst: Annechina de Jong