icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Met een boog om elkaar heen?

Met een boog om elkaar heen?

De verhoudingen zijn dramatisch geweest tussen Friezen en Hollanders. Neem negen jaar geleden, toen wilde Friese deelnemers aan de Holland-Friesland wedstrijden niet starten, uit angst voor schade aan hun Regenboog. Tegenwoordig gaat het er vrij gemoedelijk aan toe. 

 

Verhinderen dat de ander overstag kan, in elkaars vaarwater zitten en de ander naar Terherne loeven. Het kan er ruig aan toe gaan op het water tijdens de Holland-Friesland wedstrijden. De strijd barst vanavond weer los rond een uur of vijf.

 

Eenmaal terug op de kade is  de verdeeldheid snel vergeten en drinken Hollanders en Friezen samen een biertje aan de bar. ,,Natuurlijk is er op het water strijd’’, zegt Olga Schuil, "maar eigenlijk zijn die Hollanders allemaal heel leuk.’’ Na de tijd lopen ze niet met een boog om elkaar heen. 

 

De jaarlijkse teamwedstrijden worden al vanaf 1918 georganiseerd. Vorig jaar won Friesland zowel tijdens de Kaagweek als de Sneekweek. Bij de wedstrijden met de Regenboog gaat het niet zoals bij ‘normale’ wedstrijden om wie als eerste over de finish komt, maar welk team het beste gevaren heeft. Daar is een totaal andere techniek voor nodig.