icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

iconSneekweek

83e Sneekweek

4 t/m 9 augustus 2018

Met de paplepel ingegoten.

Met de paplepel ingegoten.

Al vanaf dat hij 4 jaar oud was ging hij met pake mee in het comité. Vrijwilliger zijn van de KWS is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Inmiddels werkt hij in het dagelijks leven in de zeevaart en heeft van zijn hobby zijn beroep weten te maken. 

 

De familie Geertsma is al generaties lang actief als vrijwilliger, eerst bij de KZVS en later bij de KWS. Pake Geerstma is hiermee begonnen rond de jaren 70 . Dochter Fokje Geerstma vertelt: “Het is eigenlijk begonnen toen wij gingen flitszeilen. Mijn vader was toen toch aanwezig en zo is het ontstaan. We lagen met de Jan Steen wat nu nog onze boot is op het starteiland. Op een gegeven moment is de Jan Steen ingezet als coördinatie schip van de standby. Later is hij ook ingezet als finishschip. Tijdens de Sneekweek waren er toentertijd nog 2 of 3 routes die je moest varen. Aan de ene kant van het schip was dan de doorkomst en andere kant van het schip moest je dan finishen als je de routes afgelegd had. Mijn vader is begonnen als materialen commissaris, toen de standby ontstond heeft hij dat gedaan."

 

Germen gaat verder; “Mij is het daarna als het ware met de paplepel ingegoten. Toen ik 3 was ging ik met pake, die ook dezelfde naam heeft, mee in de rubberboot van het comité. Deze had ik gedoopt tot Boemboembatsboot. Toen ik wat ouder was ging ik ook mee met pake die op het startschip schipper was. Dan zat ik op het vlaggenkastje en kon ik alles goed overzien. Hij tikte dan op het raam als er iets moest gebeuren, bijvoorbeeld de palen naar beneden.”

 

Rond een jaar of 16 is Germen zelf ook in de standby gaan varen, in de boot bij Steven Ruiter. Toen ik mijn vaarbewijs gehaald had, kon ik zelf ook mensen meenemen. In het dagelijks leven is Germen zeevaart schipper. De laatste 5 jaar heeft hij over de wereldzeeën gevaren voor Wagenborg. Drie maanden op het water en dan 2 maanden thuis. In de tijd dat hij thuis is, is hij veel voor de KWS op het water te vinden. Als schipper van het startschip, in het comité of als standby. Hij is inmiddels van alle markten thuis. "Ik heb het varen geleerd van mijn oom Jan Geertsma die dit jaar schipper is van het Startschip. Het comitéwerk wat ik ook veel doe heb ik vooral geleerd van Beer van Arem."

rabobank_sponsor_sneekweek-45

Rabobank

Hoofdsponsor Sneekweek

iconWeather

Weerstation

Het actuele weer in Sneek

iconWedstrijden

UITSLAGEN

82e Sneekweek

iconPhoto

Fotoalbums

Sneekweek 2017

Twitter @kwssneek

KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
@MarAcHarlingen Ja het is goed gegaan. Alleen zakte de wind weg en hebben we de laatste twee klassen eerder af moeten korten.
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Vaurien start om 13:45, baan G. Hopelijk kunnen we die houden, anders wordt het erg moeilijk #Openingswedstrijden
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Druk overleg over de te volgen strategie. Lastige windrichting en -verwachting #Openingswedstrijden https://t.co/l4x92TJf8L
KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
We laten de Vauriens terukomen en gaan straks verder op baan G omdat de wind verder naar zuid draait #Openingswedstrijden
sneekweek-app-icon

De Sneekweek App

Download hem nu!

youtube-small

YouTube kanaal

SneekweekZeilen

icon_Zeilen_def

Zeilen

Mediapartner vd Sneekweek