icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Klasse van de dag: De Splash

Klasse van de dag: De Splash

Met 60 inschrijvingen is de Splash Blue grootste klasse in de Sneekweek 2016. Ook KWS lid Piet Jan Postma die ons momenteel vertegenwoordigd op de Olympische Spelen in Rio in de Finn, voer ooit in de Splash. Wij vroegen ons af wat deze klasse nou zo leuk maakt.

 

 

We spraken met Lisanne IJben, een veertienjarige Splash zeilster uit Joure. Zo uit de boot gesprongen, nog in haar zeilkleding, vertelt ze enthousiast over haar eerste dag: “Het is mijn eerste Sneekweek en ik ging keurig met gang over de lijn! Het kaartlezen ging goed, dit had ik al kunnen oefenen tijdens vaarwelkom in Grou. Ik heb gewoon regelmatig op de banenkaart gekeken waardoor ik geen fouten gemaakt heb. Ik kwam aan het eind wel wat grote boten tegen, maar heb me gewoon aan de regels gehouden. Ik ben dan ook tevreden met mijn 7de plaats van vandaag.”

 

Lisanne komt net terug uit Travemünde waar ze samen met nog zo’n 70 andere Nederlanders de wereldkampioenschappen gevaren heeft op de Oostzee. Na een spannende strijd ging het goud mee naar Nederland naar Sam Peeks. Lisanne werd 30e en was super tevreden over haar resultaat. “Mijn doel was om in de Gold te komen en beter te zijn dan vorig jaar in Spanje. In Spanje was ik 56ste dus ik heb mijn doel behaald. Voor de Sneekweek is mijn doel ook om in de gold te komen.”

 

Vanaf 2014 heeft de Splash met drie verschillende zeilen op dezelfde boot: Green, Blue en Red. De internationale ISAF-jeugdklasse heet sinds 2014 de Splash Blue en is voorzien van een nieuw zeilteken. Splash Red heeft een nieuw groot fathead laminaatzeil gekregen en is de vervanger voor Flash-klasse. Op het moment van het sluiten van de inschrijving van de Sneekweek waren er echter niet voldoende inschrijvingen en hierdoor mocht deze klasse niet meedoen op de Sneekweek. Er is ook nog de Splash Green met een kleiner zeil voor de jongere zeilers en voor trainingen

 

Lisanne: “Het leukste aan de Splash vind ik dat er veel wedstrijden en veel deelnemers zijn. Daarnaast heb ik veel vriendinnen gemaakt waarmee ik tijdens de Sneekweek ook in de tent slaap”. Wat Lisanne minder leuk vindt aan de boot is dat ze vaak lijntjes en blokjes moet vervangen.Ze heeft dit jaar al veel wedstrijden gedaan, United4, Vaarwelkom, DYR in Workum en 2 keer een combi. Daarnaast traint Lisanne elke donderdag avond in Heeg en in het weekend in Workum. “De Splash mensen zie je vaker dan je eigen familie en ze voelen eigenlijk ook als mijn 2de familie."