icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

iconInschrijven

INSCHRIJVEN

Inschrijven Sneekweek

Klasse van de dag: De Solo zeil je nooit alleen

Klasse van de dag: De Solo zeil je nooit alleen

De Solo is een 1-persoons wedstrijdboot die vooral in Engeland en in Nederland populair is. In Nederland komen er jaarlijks zo’n 10 nieuwe Solo’s bij. De Solo is een door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse, ontworpen in 1956 door Jack Holt. Wat inhoud dat de klasse dit jaar 60 jaar bestaat. Reden voor ons om deze jubilerende klasse uit te roepen tot klasse van de dag.

 

Mark Wildenberg, zeilend in de Solo 582, komt stralend aanlopen:  “Wat een wind, geweldig! Jammer dat ik morgen weer moet werken”. We spreken Mark na de wedstrijden van maandag. “Ik startte erg goed en lag 1, maar toen schoot het harpje van mijn grootzeil los en kwam mijn zeil naar beneden. Ik kon het wel weer repareren maar het koste me wel een plaatsje of 3. Later ben ik nog een keer omgegaan. Dit kostte me ook weer 2 plaatsen. Maar ik ben wel tevreden hoor met mijn 6de plaats!"

 

Hij legt ons uit dat de boot tegenwoordig gemaakt wordt van epoxy. Dit is volgens hem erg goed is voor de klasse. “Dit scheelt veel  onderhoud. Epoxy boten zijn ook de snelste boten op het moment." Alhoewel Peerke (613) twee jaar geleden nog wel de Sneekweek heeft weten te winnen in een houten boot. 

 

“De doorgelatte zeiltjes en de vele trim mogelijkheden maken de boot erg leuk om in te zeilen. Het is allemaal erg goed doordacht: de neerhouder is heel sterk en alle lijntjes zitten bovendeks zodat je er goed bij kunt. Met de doorgelatte zeilen kun je wel 3 jaar  zeilen, dit houdt alles ook wel betaalbaar.” Hij gaat verder: ”Maar het leukste aan de klasse is dat het erg sociale klasse is, de Solo zeil je nooit alleen”.

 

Tijdens de Sneekweek zijn er 17 Solo’s die aan de competitie meedoen. “Het zeilen in de Sneekweek is altijd een feest. De banen liggen er altijd goed in. Ze hebben goeie kruisrakken en mooie voordewindse rakken waarin ik niet te vaak hoef te gijpen. Om te zorgen dat ik de banen weet, heb ik folie op het dek geplakt waaronder ik de banenkaart plaats. Deze heb ik ondanks de voorzorgsmaatregelen vandaag toch verloren.”

 

Na dit verhaal benieuwd naar hoe de Solo erin actie uitziet? Vandaag stond de actioncam aan boord van de Solo 580 van Arnold Jippes. Bekijk de video hier: 

iconWeather

Weerstation

Het actuele weer in Sneek

iconPhoto

Fotoalbums

Sneekweek 2016

Twitter @kwssneek

KWSSneek
KWSSneek @KWSSneek
Vandaag start van het WK Yngling. Practicerace om 13.00 uur en daarna officiële opening in Sneek #WKYngling

Twitter @Sneekweekzeilen

Sneekweek
Schrijf je vóór 25 juli in voor de 82e Sneekweek en win een Gaastra Sneekweek polo! https://t.co/oO9XoTgXeB
Sneekweek
Schrijf je nu in voor de 82e #Sneekweek via https://t.co/t5mXXvzE6Z https://t.co/vBo60tEdss
sneekweek-app-icon

De Sneekweek App

Download hem nu!

youtube-small

YouTube kanaal

SneekweekZeilen

icon_Zeilen_def

Zeilen

Mediapartner vd Sneekweek