icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Klasse van de dag: De Flits

Klasse van de dag: De Flits

Bijna alle zeilers uit de Schakel, Vaurien maar ook veel zeilers uit de Pampus en de 16m2 zijn vroeger ooit gestart met het zeilen in de Flits. De Flitsclub is een klasse met veel wedstrijden maar ook met veel leuke activiteiten buiten het zeilen om. Wij werden uitgenodigd op de boot bij Thomas (11) en Marlies (12) Schouten uit Goënga.

 

Marlies zit al klaar in haar zeiloutfit wachtend tot ze het water op kan. In verband met de harde wind wordt er nog even getwijfeld of ze samen met Thomas gaat zeilen, of dat het broertje van haar vaste fokkenist Hugo, Huub mee gaat. Vader Marinus maakt de boot alvast gereed terwijl Thomas en Marlies vertellen over het zeilen in de flits en hun eerste dag Sneekweek.

 

Voor Thomas is het de eerste keer dat hij meedoet aan de Sneekweek. Dit pakt tot nu toe goed uit, want hij is gisteren 2e geworden in de C-klasse. Ook Marlies heeft een goede start gemaakt in de B-klasse en is geëindigd op de 4e plek. Ervaring met varen hebben ze beide al zo’n 3 jaar. Tijdens het Pinksterweekend hebben ze ook in de Silver fleet het klassement winnend afgesloten.

 

Thomas vertelt enthousiast over zijn eerste dag. “Ik ben als 5e gestart, na het aan de windse rak kon ik nummer vier inhalen. Daarna probeerde ik de andere ook in te halen, wat goed is gelukt. Het scheelde maar een meter of twee met mij en degene die eerste is geworden”.

“Ik was te vroeg gestart waardoor ik rechts achter terecht kwam. Maar daardoor kon ik goed inhalen en was ik al gauw 4e, dat vond ik het leukste gisteren” voegt Marlies eraan toe. Ze zijn het er mee eens dat er gisteren een mooie wind stond en de sfeer op het eiland erg gezellig was.

Wanneer broer en zus het water opgaan, nemen ze altijd een tonnetje mee met wat lekkers erin en 2 bidons met drinken. Voordat de wedstrijd begint kijken ze waar de boeien liggen en proberen ze de route in te schatten. Hier helpt hun vader ook vaak bij. Meestal zijn ze wel een beetje zenuwachtig van tevoren, maar na een minuut of 5 zijn ze helemaal in de wedstrijd en het zeilen opgegaan.

 

De Flits is een jeugdklasse en is verdeeld in 3 verschillende klassen. Als je start met zeilen start je in de Flits C. Na een seizoen varen ga je naar de Flits B en een jaar later mag je naar de Flits A. Op deze wijze is er voor iedereen een leuke competitie en hebben ook beginnende zeilers kans op een prijs. Naast de gewone wedstrijden zijn er nog een aantal hoogtepunten in het jaar. Zo is er de jaarlijkse playbackshow tijdens het Pinksterevenement, waarbij de winnaar als prijs zijn act nogmaals mag opvoeren tijdens de slotfeest van de Sneekweek. Maar ook de Pake de Bruinwedstrijd die vanavond plaatsvindt en de ouder wedstrijd zijn hoogtepunten in het jaar.

 

Dat de Flits zeilers uit de C-klasse net zo fanatiek en misschien wel fanatieker zijn als de A-zeilers blijkt wel uit de volgende. Vanochtend melde zich een jong ventje bij de wedstrijdtoren, hij kwam verhaal halen. De verontwaardiging was van zijn gezicht af te lezen en hij wilde even laten weten dat hij het niet met de beslissing van het wedstrijdcomité eens was. Die had met de harde wind besloten om alle C klassen voorlopig uit te stellen. “Natuurlijk snap je de teleurstelling van een fanatieke zeiler wel. Het kan achteraf alleen heel hilarisch zijn voor de vrijwilligers. Het jongentje is op een gegeven moment door zijn vader weer naar de boot gesleept.” Aldus Helga Burgers, actief vrijwilliger bij de informatiebalie. Wij hopen dat de C-zeilers morgen weer het water op kunnen.