icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

J22 - De studentenboot bij uitstek

J22 - De studentenboot bij uitstek

“Weet je met hoeveel mensen de J22 wordt gevaren?” “Ja, met meestal vier.” “Daarom is het J, 2 + 2?” “Nee! Meen je dat? Je houdt me voor de gek! Je weet toch wel dat 22, tweeëntwintig voet is?!”

 

Bij dezen leg ik een vanzelfsprekendheid uit die zelfs voor een ervaren Sneekweekzeiler niet vanzelfsprekend bleek:

Met name bij kajuitzeilboten en motorjachten zit in de naamgeving vaak een nummer. Bijvoorbeeld: de Tirion 21, Beneteau FIRST 35 cuiser/racer, Jetten 38 Cabrio hebben respectievelijk de lengte van 21 voet, 35 voet, 38 voet. Een voet is ongeveer 30 cm, dus de lengte van een J22 is ongeveer 22 x 30 cm; volgens de specificaties: 6,86 m.

 

De J22 is een strak ogende kajuitboot. Handig, zou je denken. Maar je kunt er ‘niet’ in slapen volgens Anne van der Beek. “De kajuit heeft minder ruimte dan die van de Tirion 21.” Deze, dus tóch Spartaanse kajuitbootklasse wordt door vier of drie mensen gevaren met een gezamenlijk gewicht tot 275 kg. Het is aantrekkelijk om zo dicht mogelijk bij dat maximale gewicht te zitten. Aan boord zijn een stuur, een grootzeiltrimmer, een fok- en spinnakertrimmer en een voordekker die de boom en spinnaker zit. In aan de windse rakken blijft de voordekker in het gangboord, voor. Hij of zij roept de windvlagen, de hoogte en scant de omgeving.

 

Alle Sneekweek-J22-zeilers, in de leeftijd van twintig tot achtentwintig jaar, zijn van vijf studentenzeilverenigingen uit Rotterdam, Utrecht, Delft, Amsterdam en Groningen. Zij hebben hun J22-tentenkamp midden op het starteiland. “Iedereen heeft ons gezien,” zegt Lotte. “We maken elk feestje mee, ook in de stad, maar we moeten wel het pontje van 2 uur halen.” Met een ‘big smile’ voegt ze eraan toe: “Wij zijn héél tevreden over onze starttijd.”

 

Lotte: “Het is redelijk los, het is allemaal niet zo serieus”. De J22-zeilers wisselen aan boord van positie. En daaraan denkend noemt Anne gauw: “Persoon 2, Persoon 3 en Persoon 4 heb ik eigenlijk ingewisseld voor echte mensen”. In de J22 varen vooral studenten werktuigbouwkunde, geneeskunde en van economische opleidingen. Ze hebben lol met elkaar en gezonde spanning. Tot op de laatste wedstrijddag zijn er meerdere kanshebbers voor het bord. Zondagavond noemde Anne al: “Het is echt super spannend. Het veld ligt goed bij elkaar.” En bijvoorbeeld de Rotterdamse Zeilvereniging, RSZV, heeft twee boten gehuurd die natuurlijk ook onderlinge strijd leveren.

 

Anne van der Beek, Bart Overgaauw, Daniëlle Veenhof en Lotte Brasser vormen het RSZJ campagneteam 2017, dat het Open Nederlands Kampioenschap, het Wereldkampioenschap, de Van Uden Reco Cup en Blue Water App Regatta vaart. Dit vaste team is natuurlijk beter op elkaar ingespeeld en kan zo betere resultaten halen. Het jaar rond wordt er getraind. ’s Zomers op de Kralingse Plas in Rotterdam en ’s winters op het Braassemermeer. In mei leverde dat op: de 14e plek in het WK J22, Scheveningen: tevreden trots!

 

 Tekst: Annechina de Jong