icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Inside out | Fout: RONDJÙH!

Inside out | Fout: RONDJÙH!

Je hebt het vast gehoord of gelezen: maak je een fout dan moet je één rondje draaien.

 

Dat was dé aanleiding om de voorzitter van de jury, Marcel Bult, te vragen naar het waarom van deze regel. "De reden is dat zeilen een sport is, waarbij de zeilers zelf scheidsrechter zijn. Wij verwachten dat zeilers eerder geneigd zijn hun straf te nemen, omdat één rondje draaien toch sneller gaat, in plaats van door te varen en in de protestkamer terecht te komen. Dus verwachten we minder protesten. Het is een test deze Sneekweek." 

 

"De regel geldt bij normale overtredingen van deel 2 en bij het raken van boeien."

"Behalve bij een aanvaring", voegt Marcel toe. "Wat moet je dan doen?" "Terugtrekken." "En wat zijn deel 2 overtredingen?" "De voorrangsregels bijvoorbeeld bakboord-stuurboord en loef-lij." 

 

Eind juni bepaalde de jury deze nieuwe Sneekweekregel. Zeilers hebben als reactie laten blijken dat ze het opmerkten. Maar kritiek of opvallende reacties heeft de jury niet vernomen, hooguit: "Hé, dit is gunstig."

 

"Of deze eerste dag een rondje gedraaid is, weten we niet." Deze opmerking maakte Marcel tegen vijven. Misschien heeft het niks met de nieuwe regel te maken, maar Marcel zegt wel: "Vandaag hebben we minder dan de helft van de protesten dan normaal."

 

Marcel's advies is de samenvatting: "Maak je een fout, neem je straf en vaar weer verder; voorkom een diskwalificatie."

 

 

Meer weten over de regels

Om te kunnen winnen moet elke wedstrijdzeiler de regels van het wedstrijdzeilen kennen. En ook Het Regelschrift, al vele jaren het onmisbare naslagwerk bij alle kwesties en vragen over het reglement.

 

Henk Plaatje, international judge en jarenlang secretaris van de Zeilraad, heeft de regels interactief gemaakt. Via een gratis cursus voor wedstrijdlicentiehouders.


De cursus omvat lessen/testen met ruim 200 multiple choice vragen. De meeste zijn voorzien van afbeeldingen en animaties. Als je een vraag hebt beantwoord, krijg je onmiddellijk de uitslag met feedback. Er is geen betere manier om spelenderwijs met beelden de regels te toetsen en jouw kennis te vergroten.

 

Kijk op www.watersporttest.nl