icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Hoe maak je de beste Sneekweek foto?

Donderdag 7 augustus 2014

 

Eize Hoekstra maakte ooit eens de deal met de K.W.S. dat hij eenmalig de zeilfoto’s mocht maken in het wedstrijdwater van de Sneekweek. De tegenprestatie was dat de K.W.S dan zijn foto’s voor de website mocht gebruiken. Deze eenmalige actie heeft een lang vervolg gekregen, want bij bijna elk K.W.S. evenement staat Eize tegenwoordig paraat voor het maken van de prachtigste zeilfotografie. Wij kregen hem zover nu in plaats van achter de camera, eens voor de camera te staan en spraken met hem over hoe je nu mooie zeilfoto’s maakt.

 

“Tip nummer 1 is dat je moet weten wat je fotografeert.” vertelt Eize “Je moet het spel snappen en begrijpen wat er gebeurt.” En na bijna twintig jaar wedstrijdzeilen is dat bij Eize wel aan de orde. “Mijn laatste jaar wedstrijdzeilen was in 2001 in de Ynling en door mijn ervaring begrijp ik het spelletje dat er gespeeld wordt. Sterker nog, wanneer je mij laat fotograferen bij American Football, zouden de foto’s helemaal niet zo mooi worden.”

 

Naast dat je moet begrijpen wat je fotografeert is tip twee volgens Eize dat je moet weten waarmee je fotografeert. Eize:”Het is belangrijk dat je je materiaal kent. Je camera is je gereedschap waarmee je moet leren werken.” Wanneer dit lukt, wordt het de uitdaging om mooie zeilfoto’s te maken. Dit begint met veel doen, er veel over lezen, workshops volgen en kijken naar beelden van anderen. Eize: “Daarmee bedoel ik niet het kopiëren van anderen, het is in dit wereldje wel belangrijk om eigen te blijven. Maar ik moet toegeven dat ik best wat avondjes in de week sportfoto’s van anderen bekijk.”

 

Een duidelijke definitie van een mooie foto is lastig te geven volgens Eize. “Elke soort foto heeft zo zijn eigen kracht en charme. Over het algemeen is het belangrijk dat het beeld gevuld is, wanneer er twee of meer boten op een foto staan, dan wordt het pas een wedstrijd.”

 

Wat zou je de beginnende zeilfotografen willen meegeven, was de laatste vraag die wij aan Eize stelden. Eize: “Als je wil fotograferen bij het zeilen moet je ervoor zorgen dat je niet zelf de rubberboot bestuurt. Je hebt een goede piloot nodig. Want óf je komt niet dichtbij genoeg óf je bent levensgevaarlijk bezig en ligt in de weg voor de zeilers.”

 

De zeilfoto’s die Eize tijdens de Sneekweek 2014 maakte zijn te vinden op zijn website: www.eize.nl