icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

G2 – James Bond-boot

G2 – James Bond-boot

Tien jaar geleden maakte de ‘herenboot’ G2 furore tijdens de Sneekweek. De boot maakte direct indruk, anders dan het RedBull-gevaarte nu: om zijn goddelijk klassieke lijn. Bewonderaars hebben het zo niet in de gaten dat er een overeenkomst is: High Tech! Daarom is de klasse razend snel gegroeid. Sinds 2006 is de G2 een eenheidsklasse en inmiddels zijn 57 boten gebouwd vanaf 2004. Deze Sneekweek zien we een armada, groter dan het regenboogveld, op het Sneekermeer varen. Indrukwekkend.

 

Deen Poul Hoj-Jensen staat momenteel op de eerste plaats in het G2 klassement. Het is zijn derde Sneekweek. G2-zeilers zijn blij met hem; als hij wat zegt en vindt, is het van waarde. Want Poul was Olympisch Kampioen Soling en Wereldkampioen Draak. Voor de derde keer vaart hij nu in de Sneekweek. “Hij vindt de G2 een fantastische boot en vindt dat de concurrentie in de voorhoede heviger wordt. Als zo iemand dat zegt, dan is dat een groot compliment,” zegt George verheugd.

 

George Veldhoen vaart in de nummer 1 met de naam G een. Deze Sneekweek zeilen Cato de Jong (79 jaar) en George Veldhoen (71 jaar) voor de tiende keer samen in de G2. Cato zeilt zijn veertigste Sneekweek op rij. Voor de G2 voer hij bijzonder succesvol in de Randmeer. Plús 79 jaar + 71 jaar = 150 levenslustige jaren in de boot. Dát vinden ze een gepaste aanleiding om er nu mee op te houden. Er ís overigens mogelijk een aanleiding om nog eens wedstrijden te varen: als ein-de-lijk de Langweerder Wielen zijn uitgebaggerd, gaan de G2-s daar los.

 

Kenmerkend voor het interview met George Veldhoen is dat hij met lof spreekt over de boot en de sfeer, maar niet over de wedstrijden. Vanaf de wal kun je de “zeer goede zeileigenschappen” zien. “De klassiek gelijnde dagzeiler heeft een redelijk eenvoudig zeilplan, gaat als de brandweer en vaart 30⁰ aan de wind!” Het probleem is, als je erin hebt gevaren, dan wil je alleen nog maar G2 varen.” De innovaties van dit ‘schip’ zijn om ‘U’ tegen te zeggen. Een voorbeeld hiervan is ook een toerende G2. Je dénkt niet eens: gòh …, er zit geen thuisbrenger op. De aanhangmotor zit onder het achterdek met een motorkantelsysteem dat George Velthoen bedacht. “The devil is in the details; je betaalt het verschil en daar heb je, voor altijd, plezier van.” George, werktuigbouwkundig ingenieur, is al vanaf het ontwerpproces in 2002 betrokken bij de G2. Vandaar dat hij in de één vaart. Boot nummer 1 heeft trouwens in 2015 in de kreukels gelegen; total loss gevaren. De ander gaf geen voorrang …  George blijft er nuchter over. Deze tegenslag heeft hem wel een vernieuwde boot in nieuw design opgeleverd. De bodem van zijn boot is nu bijvoorbeeld 16 cm hoger, boven de waterspiegel, dus heeft bij nu een zelflozende boot.

 

“G2-eigenaren zijn welgestelde mensen, gewóne mensen, vooral 50-plussers zonder kapsones. Mensen van alle leeftijden varen erin hoor.” De betrokkenheid en onderlinge waardering van G2-zeilers is mooi. Ere wie ere toekomt: George werd geïnterviewd, maar via hem ook bouwer en eigenaar van Jachtwerf Heeg, Geert Wijma. Geert heeft alle reden om trots te vertellen. Voor de G2 ontwikkelde innovaties worden zelfs ook internationaal voor andere boten en andere doeleinden verkocht. Toch blijft Geert zijn toon in het hele gesprek opvallend neutraal; ook als hij concludeert: “Het is een soort James Bond-boot.” Ik zíé het voor me! 

 

 

Tekst: Annechina de Jong