icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Fronie de Bruin - Vrijwilliger van de dag Maandag

Fronie de Bruin - Vrijwilliger van de dag Maandag

Sinds 1992 is Fronie de Bruin al vrijwilligster bij de KWS. Ze werd door Gerlof van der Werf gevraagd of ze misschien ook wat zou willen doen voor de KWS. Tuurlijk wilde ze dat. Nu 27 jaar later is ze nog steeds vrijwilligster en zit ze bij het finish comité.

 

"De kinderen zeilden en dan is het fijn als je ook iets om handen hebt. We hebben vroeger zelf ook gezeild in de flits en in de schakel. Dan denk je, dat waren ook allemaal comité leden. Als je zelf ophoud met zeilen, dan moeten er weer nieuwe comité leden komen, dus dan is het fijn dat we iets voor een ander kunnen doen."

 


Ook deze Sneekweek staat voor Fronie weer in het teken van het finishen van alle klassen. "De dag beginnen we met het palaver. Hier krijgen we instructies van de wedstrijdleiding. Daarnaast bespreken wie waar gaat zitten, want dat wisselen we af. Er zitten twee mensen op de contra boot en de rest van de collega's worden verdeeld over twee posten in de toren. Finishen doen we met zijn achten. Als we de boten aan zien komen, dan zitten wij al klaar met zijn allen. Hier op dit kantoor hebben wij de toeter knop. Het startschip houdt ons op de hoogte van wat er gebeurd bij de start. Soms zijn er boten die te vroeg starten. Deze mogen wij dan niet aftoeteren. Finishen is belangrijk. Je kunt het niet nog eens over doen. Dus het is belangrijk dat we de instructies goed meekrijgen.""Naast het finishen op de toren zijn we ook wel aan het afkorten. Gisteren hebben we acht uur in de boot gezeten, omdat de wind erg lastig was. De wind ging liggen, waardoor de zeilers niet meer van die lange banen konden zeilen. Dat is voor zeilers frustrerend. We gaan dan met een rubberboot niet ver van de nieuwe finish af liggen en hijsen we de afkortingsvlag. Zeilers weten dan dat dit een nieuwe finish is."

 


"Typisch Sneekweek is voor mij echt het hele gebeuren op het eiland. Vroeger lagen we met de boot aan de overkant en nu liggen we altijd hier op het eiland, sinds er van die mooie havens zijn. Het hele comité ligt hier met de boot of staat hier met de camper dus dat is erg gezellig."

 

Tekst: Myrthe van der Schuit