icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Er is nu iemand onderweg naar Amsterdam om 4 nieuwe masten te halen.

Er is nu iemand onderweg naar Amsterdam om 4 nieuwe masten te halen.

Twee dagen na de start van de Olympische Spelen gaat vandaag het zeilen van start in Rio. Een spectaculaire klasse waarvan we hoge verwachtingen hebben, is de Laser Radiaal met Marit Bouwmeester. In de Sneekweek is de Laser vertegenwoordigd met 3 klassen: Laser Master, Laser Radial en de Laser Radial Master. Genoeg reden om vandaag deze klasse uit te roepen als klasse van de dag. Dat we het beter konden bombarderen tot pech klasse van de dag werd duidelijk toen we het bericht ontvingen dat er 4 gebroken masten aan de kant gekomen waren.

 

De Laser behoeft eigenlijk geen introductie, bijna iedereen kent deze klasse wel. Net zoals bij de Splash Red, die eerder klasse van de dag was, is de Laser een boot die je door het verwisselen van een mastonderdeel en het zeil in drie verschillende klassen kunt veranderen. De laser 4.7 is de kleine variant en kun je al zeilen als je 40kg bent. De Laser Radial is een Olympische klasse voor dames, maar wordt ook door de wat lichtere heren gezeild voor wie de Laser standard een beetje teveel van het goede is. De Laser standard is de Olympische klasse voor mannen en is wereldwijd een van de grootste zeilklassen. Als er master achter de klasse staat houdt dit in dat de deelnemers ouder dan 35 jaar oud zijn.

 

Dat het voor de klasse vandaag pompen of verzuipen was is wel te zien in de actioncam beelden. De beelden komen van de Laser van Gert-Henk Bakker. Gert Henk zeilt in de Laser Radial Master, hij verteld: “Het was wel hard werken vandaag, er was meer wind dan gisteren, vooral op de Poelen. Ik was al een keer omgeslagen en een keer gestruikeld in de boot waarbij ik mijn wenkbrauw geraakt heb met het dek. Ruime wind was ik net Floris van der Meer uit de Laser Radial voorbij die met zijn mast overboord lag. Ik schreeuwde nog "balen voor je" naar hem. Niet lang erna was het bij mij ook mis en sloeg de mast overboord." Ook bij Annechina de Jong en Jaqcues Monasch ging de mast overboord. Er is nu iemand onderweg naar Amsterdam om 4 nieuwe masten te halen.

 

Aan de kant bij de roerkoning spraken we ook Michel Pais van de Laser 8: “Ik ben blij dat ik niet de enige ben die niet gefinished is. Voor de wind sloeg ik om en mijn mast raakte vast in de modder. Ik ben geholpen door een voorbijganger, maar was veel te moe om de wedstrijd verder te zeilen en ben teruggevaren naar de Roerkoning." We zijn blij dat alle zeilers heelhuids aan de kant gekomen zijn en hopen op wat minder wind voor de komende dagen, zodat er geen mastbreuken meer ontstaan.