icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Efsix viert haar 40e verjaardag!

Efsix viert haar 40e verjaardag!

Vandaag is de Efsix de Klasse van de Dag. Daarom was aan de eerste finishers van dinsdag de eer, te vertellen over '40 jaar Efsix'. "Six staat voor zes meter". Aha, logisch, maar nog nooit bedacht.

 

Maarten Jansen en Rob Thonus van Efsix 2059 werden op deze 4e dag na hun finish van het water geplukt. Twee stralende mannen die na binnenkomst alweer uitkijken naar de volgende wedstrijd, ook al waait het weer harder: "Laat maar komme," zegt Maarten met een uitdagende glimlach. Ze voeren drie tweetjes, nu een paaltje. De nummer 1 van dit moment, Jan Ligthart, Efsix 2201, met 3 keer 1, hebben ze al gewaarschuwd dat ze gaan winnen. Als lolletje hoor, want tot drie keer toe noemen de heren groot respect te hebben voor de prestaties van Jan: " Hij vaart drie keer één met een gebroken rib!" 

 

"Als wij woensdag en donderdag ook een eentje varen, dan hebben wij de laatste wedstrijd gewonnen en daarmee de Sneekweek" legt Maarten uit. Twee keer eerder won hij de Sneekweek. Is de Sneekweek belangrijk voor jullie, voor de Efsix-zeilers? "Het is onze vakantie!" reageren ze blij. De Sneekweek en de trainingswedstrijden zijn voor de Efsix-zeilers de meest sociale evenementen. "We zitten met z'n allen, vier teams, in een 'villa' op De Potten. Op Hardzeildag doen we altijd de Sneekweek-barbecue." Dat is dan misschien een goede gelegenheid om te fantaseren hoe het veertig jarig jubileum te vieren. Want met gein constateren de heren dat er nog niets bepaald is in het kader van '40 jaar Efsix'. 

 

De nationale klasse verenigt in EKON, Efsix Klassenorganisatie Nederland doet het goed. Dit jaar kwamen er twaalf nieuwe leden bij. Er zijn nu 140 leden bij EKON aangesloten, onder wie veel toerzeilers. De doorstroom en betrokkenheid is goed. Zo voeren vandaag nieuwe EKON-leden als gast mee in de wedstrijd. Er zijn ongeveer vijftig Efsix die gemeten zijn. In de eerste helft van dit jaar zijn al 6 à 7 Efsix van eigenaar verwisseld. Nu is er nog één goede gebruikte boot te koop. De nieuwbouw komt ook weer los. De 2201 kwam afgelopen mei uit de mal.  Daarnaast zorgt Zeilmakerij Molenaar ervoor dat de Efsix zeilen jaarlijks verder ontwikkeld worden. Door deze actie komen eveneens elk vaarseizoen 'nieuwe' betaalbare zeilen in het wedstrijdveld erbij. 

 

Wie globaal de wedstrijduitslagen van de Efsix over drie wedstrijden bekijkt, ziet strakke regelmaat bij de nummers 1, 2 en 3 en dat de nummers 4 t/m 9 wisselen. Rob en Maarten vinden dat vanzelfsprekend, omdat Efsix-zeilers ook tijdens een evenement elkaar instrueren over o.a. boot-trim. Een oude sandwich-constructie-boot kan prima concurreren met een nieuwere sandwichvrije boot, vanaf nr. 2100. Mits de romp, dus het schuim droog blijft. Een voorbeeld hiervan is de 1015. Deze  vaart goed mee in wedstrijden. Martijn van der Waes stuurt deze oudste wedstrijdboot nogal eens als eerste om de eerste bovenboei.