icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

De man met de takel

Donderdag 7 augustus 2014

 

Nadat de zeilers zes dagen intensief gezeild hebben zit het er op donderdagmiddag voor hen weer op. De Sneekweek is afgelopen. Voor Harmen Bouwstra is het tegendeel waar. Voor hem zijn er twee drukke dagen aangebroken.

 

Bouwstra bedient de takel. Sinds drie jaar gaat elke boot die het water in of uit getakeld moet worden, langs hem. Donderdagmiddag om drie uur begint de drukte. Tegen die tijd zijn de wedstrijden afgelopen en willen de zeilers naar huis. Het gaat hier alleen over kielboten. Voornamelijk regenbogen, 16m2, valken en larken. Dit jaar is er voor het eerst beveiliging en verkeersregeling aanwezig om de chaos in goede banen te leiden. De trailer moet klaar staan zodat er vlot door getakeld kan worden. Harmen verwacht rond de 50 boten in een paar uren uit het water te halen. Daarom is het takelen op de donderdagmiddag gebombardeerd tot “turbotakelen”.

 

Voor de mensen die nog op de camping staan of geen haast hebben begint het takelen op de vrijdag. Vanaf half negen staat Harmen klaar. Deze dag gaat er een stuk gemoedelijker aan toe. De boot kan rustig schoon gemaakt worden voordat deze in de trailer wordt gezet: het zogenoemde “servicetakelen”.

 

Of het nou om servicetakelen of turbotakelen gaat, dat maakt niet uit. “Het is een heerlijk baantje” aldus Bouwstra. “Ik vind het fantastisch om te doen, ik ben eigen baas en ik heb veel contact met de zeilers”. Ik zeil zelf ook 16m2, alleen daar kom ik tijdens deze week niet meer aan toe, maar dat vind ik niet erg”.