icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Dagverslag Dag 4 | Hard zeilen

Dagverslag Dag 4 | Hard zeilen

Om half negen zijn de eerste wedstrijden gestart op de 203de hardzeildag. De laatste klassen hebben volgens schema de wedstrijd van maandag ingehaald, daarna kon er gestart worden vanaf het reguliere schema. Zo was iedereen op tijd in de haven voordat het skûtsjesilen losging.

 

 

De baan is deze zeildag drie keer verwisseld. De inhaalraces en de eerste dertien klassen zijn gestart op baan J Zuid-Zuid-West. Na een kleine winddraaiing is er tot en met de Efsix gestart op baan K zuid-west. Tot slot draaide de wind naar west-zuid-west en zijn de laatste tien klassen van start gegaan op baan L. Een klein uitstel vandaag, maar geen enkele valse start zorgden ervoor dat alles op rolletjes liep vandaag.

 

 

Morgen spierpijn

Na een forse bui vanmiddag kwam zonneschijn. De eerste zeilers kwamen de haven in varen na een prachtige zeildag met windkracht drie/vier. “Het was fantastisch, maar ik heb nu al spierpijn. Ik was het hangen niet meer gewend. Na een zeilseizoen met zoveel mooi weer was deze wind weer even wennen.” Het eiland vulde zich ondertussen met publiek dat neerstreek in de zon bij de finish. De putkapel voorzag het eiland van muziek en Sneekermeer werd gevuld met toeschouwersboten voor het skûtsjesilen.

 

 

Volgens het boekje

We blikken terug op de 203eHardzeildag met wedstrijdleider Auke van der Werf: “Het was vandaag prachtig, wel vroeg, maar het waaide meteen mooi. De eerste races gingen mooi vlot. We hebben ervoor gekozen om alles met een U-vlag te starten, zodat we er vrij snel doorheen konden lopen. We zijn twee keer van baan gewisseld met een keer een verplaatsing van het Startschip, dat kostte even tijd, maar binnen tien minuten was alles geregeld. Het mooiste was dat alle klassen gewoon de lange baan konden zeilen en iedereen alsnog op tijd terug was voor het skûtsjesilen. Het was een dag zoals in het boekje staat, zo hoort het te zijn! Wel hebben we voor de jeugdklassen besloten om de groene baan te varen, omdat het op een gegeven moment harder ging waaien. Het uitgangspunt van vandaag was: de lange baan varen, want dat verdienen de zeilers en finishen bij de Starttoren. En dat is gelukt!”

 

 

De laatste zeildag

“Er staat morgen als het goed is wel wind, dus ik heb er goede hoop in dat het morgen weer allemaal goed verloopt. Er wordt gewoon weer om tien uur gestart, zo kunnen wij en de zeilers wat rustiger aan doen morgenochtend.” Aldus Auke van der Werf. Morgen worden de laatste wedstrijden van de 83eSneekweek gevaren na een spectaculaire Hardzeildag.

 

Tekst: Femke Visch