icon_kws

De Vereniging

Naar de KWS Verenigingsite

icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

Dagverslag Dag 2 | Van lang wachten naar lekker zeilen

Dagverslag Dag 2 | Van lang wachten naar lekker zeilen

Om tien uur ging de Finn op tijd van start op baan A Noord met een windkracht 2. De eerste klassen zijn op één algehele terugroep gestart volgens schema. Helaas zakte de wind er vervolgens uit en zijn de zes al gestarte wedstrijden afgebroken. Na lang wachten konden alle klassen ’s middags starten.

 

 

Voorzitter van het organisatiecomité Afke de Goede vindt het afbreken van de wedstrijden een goed besluit. “We hebben natuurlijk maar een wedstrijd per dag, daarin willen we de zeilers ook een wedstrijd geven die ze verdienen, met goede wind en op de juiste baan.” De eerste zes klassen zullen weer opnieuw gaan starten. “Ja, dat zal wel erg druk worden bij de start.”

 


 
Bij één keer uitstel bleef het vandaag niet. De uitstelvlag werd op het startschip vandaag vier keer gehesen. Toch nam de wind halverwege de middag toe wat resulteerde in een mooie zeilmiddag met veel zon. Met de wind kwam ook de Putkapel aan op het starteiland en het feest was begonnen. Na de Putkapel kwamen de Útlopers om het feest tot het begin van de avond door te zetten. De sfeer op het eiland zat er goed in, het was druk en het publiek vermaakte zich bij de finish met een drankje en de muziek op de achtergrond. “Het is hier fantastisch, lekker in een zitzak in het zonnetje de finish bekijken!” Ook de zeilers zelf waren vandaag enthousiast. Er werd in totaal veertien keer vals gestart waarvan negen keer een algehele terugroep.
 


We blikken terug op een moeilijke zeildag met wedstrijdleider Auke van der Werf. “Er was vanochtend weinig wind en de wind draaide veel. We zijn op de Noord-baan gestart terwijl dat niet de voorspelling was, dan heb je inderdaad de kans dat hij draait. We hadden de eerste zes klassen gestart, alleen zakte de wind eruit nadat hij gedraaid was. Vervolgens hebben we besloten om de boten weer terug te roepen voor een nieuwe start. Dan heb je al een hele vertraging. Na een uur of twaalf nam de wind weer iets toe. Ook de weerman gaf aan dat we aan de rand van hogedrukgebied zitten, dat zorgt ervoor dat de wind erg onstabiel is. Je zag dat de wind veel draaide en dat resulteerde in een paar starts die uitgesteld werden. Dat maakte het een intensieve dag zowel voor de zeilers als voor ons. Je wilt gewoon dat de zeilers een mooie wedstrijd kunnen zeilen. Zeilers moeten gewoon de baan goed uit kunnen zeilen met een mooie wind. Als er op het Startschip veel beslissingen moeten worden gemaakt, dan geeft dat aan dat het niet goed doorloopt en dat is niet ideaal. We zijn wel tevreden over de gemaakte beslissingen en ik denk dat we uiteindelijk de meeste klassen een mooie wedstrijd hebben kunnen bieden.”
 


Tekst: Femke Visch