icon_uitslagen

Uitslagen

Uitslagen 84e Sneekweek

iconWeather

Weerbericht

Het weer op de meer

ontstaan van de sneekweek

De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Deze Hardzeildag wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd. Alles wat sindsdien in Sneek over een zeil beschikte ging naar 'de meer' toe om deze dag te vieren.

 

In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd. Deze wedstrijdserie (van 6 dagen) ontstond door het samenvoegen van de twee wedstrijdseries van de toenmalige twee Sneeker Zeilvereningen. Dit waren de Koninklijke Zeilvereniging Sneek (opgericht in 1851) en de Sneeker Zeilclub (opgericht in 1902). De eerste helft van de serie werd georganiseerd door de KZS, de andere helft van de serie door de SK. Ieder met zijn eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen.

 

In 1966 werd het Sneekweek Comité opgericht, dat gezamenlijk de hele week organiseerde.

 

Bij de eerste Sneekweek in 1934 deden in totaal 177 deelnemers mee. Met als grootste klasse de 16m2. Tegenwoordig verschijnen ca. 1000 zeilboten aan de start.

 

De Sneekweek werd het bindende element tussen beide zeil  verenigingen, wat in 1981 leidde tot het samengaan tot 1 vereniging: "de Koninklijke Watersportvereniging Sneek".