iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconVereniging

Vrijwilliger worden

Samen zeilen / organiseren

iconWedstrijden

inschrijven

wedstrijden en trainingen

Zinderend slot Nederlands kampioenschappen 16m2-klasse

De negende en laatste race kende een zeer spannend slot. De koplopers zeilden nagenoeg achteraan en hadden niets meer in eigen hand, maar de nummers 2 tot en met 5 streden in de voorste helft te fanatiek met elkaar. De eerste vijf boten in het eindklassement scheelden uiteindelijk slechts vijf punten. De winnaars hadden na aftrek een gemiddelde resultaatscore van een zesde plek per wedstrijd.

De breedte in de top van de 16m2-klasse is algemeen bekend. Kenmerkend is daarbij bijvoorbeeld dat de eerste vijf in het klassement slechts vijf eerste plekken zeilden uit de totaal 14 startmogelijkheden, selectiewedstrijden inbegrepen. Er zeilen immers vele kampioenen mee die het wedstrijdspelletje ook goed snappen. Maar dit jaar kenden we weer winnaars die nog nooit Nederlands kampioen in de 16m2-klasse zijn geworden en die wel al 15 jaar meezeilen.

Trotse winnaars zijn dit jaar Taco en Lisette den Oudsten-Baas, die daarmee in de voetsporen treden van hun (schoon-)vader Lodewijk Baas die in 1994 Nederlands Kampioen 16m2 werd en nog steeds actief en vooraan aan de wedstrijden meedoet.

Taco en Lisette zijn lid van watersportvereniging Noord-Zuid Nieuwkoop, een van de huidige bakermatten van het 16m2-zeilen. Twee jaar geleden kwamen hier ook al jonge kampioenen vandaan, Klaas ’t Hoen en Marte Glasbergen. Zij werden dit jaar tiende. De kampioenen van 2007, Geert en Ard Geelkerken (Goudse WV Elfhoeven) werden dit jaar zevende.

We zijn benieuwd in welke kleuren de “4437” de komende dagen omgedoopt zal worden. Het is de afgelopen jaren een traditie binnen de 16m2-klasse geworden dat de blanke lak van de kampioensboot overgeschilderd wordt in een opvallende kleur naar eigen keuze.

We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd evenement met iedere dag mooie zeilcondities, droog en een windsterkte variërend van 2,5 tot 5 Bft. Dank niet alleen aan alle deelnemende zeilers, maar ook aan alle vrijwilligers van KWS. Zonder hun hulp en ervaring had dit evenement niet zo succesvol en plezierig geweest.

Eindstand en prijswinnaars na 9 wedstrijden:

1. Taco en Lisette den Oudsten-Baas (Noord-Zuid Nieuwkoop) met 48 punten
2. Baint Kramer en Jan Andringa (KWS) met 49 punten
3. Ronald en Esmee Lafeber (Goudse WV Elfhoeven) met 53 punten
4. Sander Spannenburg en Maarten Jamin (Noord-Zuid Nieuwkoop) met 53 punten
5. Hans van Drunen en Stijn Hoogendoorn (Goudse WV Elfhoeven) ook met 53 punten

Bron: nieuwsbrief Watersportverbond 27-08-2008 www.watersportverbond.nl

 

kalender